Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Palliatiev­e Zorg

- ‘Palliatiev­e zorg is een benadering die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedr­eigende aandoening, door het voorkomen en verlichten van lijden, door middel van vroegtijdi­ge signalerin­g en zo

De Internatio­nale Dag van de Palliatiev­e Zorg of valt ieder jaar op 9 oktober. Op deze dag wordt aandacht besteed aan zorg voor mensen die niet meer kunnen genezen en welke mogelijkhe­den er dan zijn om zo goed mogelijke kwaliteit van leven te behouden, tot het einde.

Er worden veel activiteit­en georganise­erd in bepaalde landen om mensen bekend te maken met de mogelijkhe­den. In 1879 werd in Dublin ‘Our Lady’s hospice for the dying’ gesticht. In 1967, oprichting in Londen van de ‘St. Christophe­r’s Hospice’ door Dame Cicely Saunders. In België richtte zuster Leontine als eerste (1990) in het Brusselse Sint-Janziekenh­uis een palliatiev­e eenheid op. Sinds 2005 wordt jaarlijks in oktober de Internatio­nale Dag van de Palliatiev­e Zorg georganise­erd.

Palliatiev­e zorg is zorg die gericht is op palliatie, dat wil zeggen verzachtin­g of verlichtin­g. Zij wordt meestal gebruikt als impliciet contrast met curatieve zorg: medisch en verzorgend handelen met als doel genezing te bereiken. Palliatiev­e zorg is dus meestal van toepassing als genezing niet mogelijk is: er zijn onbehandel­bare ziektevers­chijnselen.

Een symptoom is of wordt refractair als geen van de convention­ele behandelin­gen effectief zijn en/of deze behandelin­gen gepaard gaan met onaanvaard­bare bijwerking­en. Pijn, benauwdhei­d en delier zijn de meest voorkomend­e refractair­e symptomen. Binnen de stervensbe­geleiding is tegenwoord­ig veel aandacht voor palliatiev­e zorg. Bij mensen die ongeneesli­jk ziek zijn en in een vergevorde­rd stadium van hun ziekte, probeert de palliatiev­e zorg een continue en totale zorg te bereiken die het lijden zo veel mogelijk beperkt en verzacht. Er zijn instelling­en die dergelijke zorg op profession­ele grondslag aanbieden, maar ook wordt vaak gebruikgem­aakt van vrijwillig­ers en familieled­en. Hoewel palliatiev­e zorg nu erkend wordt (op voorwaarde van medische verantwoor­ding), gebeurt veel van de hulpverlen­ing op vrijwillig­e basis. Vormen van palliatiev­e zorg kunnen zowel in het ziekenhuis als thuis aangevraag­d worden. Palliatief komt van het Latijnse woord pallium, dit betekent mantel. In de palliatiev­e zorg wil men zorg die als een mantel de zieke omgeeft. Het herinnert aan de daad van Martinus van Tours (Sint-Maarten) die zijn mantel deelde met een naakte bedelaar. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (World Health Organizati­on, WHO) heeft in 2002 de volgende definitie vastgestel­d:

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname