Times of Suriname

Rebellen verwijdere­n zware wapens geplande gedemilita­riseerde zone Idlib

-

SYRIË - De Syrische rebellen hebben alle zware wapens weggehaald uit de nieuw in te richten gedemilita­riseerde zone in de provincie Idlib. Volgens het Turkse persbureau Anadolu hebben de antiregeri­ngstroepen de grote operatie die zaterdag begon, gisteren voltooid.

In de frontlinie in Idlib willen Rusland en Turkije een gebied inrichten van 15 tot 20 kilometer breed om zo de opstandeli­ngen, waarvan een deel gesteund wordt door Turkije, en het Syrische leger te scheiden.

Half september zijn de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan het eens geworden over die gedemilita­riseerde zone. Een van de afspraken uit het akkoord is dat alle zware wapens voor 10 oktober uit het gebied moeten worden weggehaald. Op 15 oktober moet de zone volledig ingericht zijn. De Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, verklaarde, nadat de afspraken over de gedemilita­riseerde zone gemaakt waren, dat het voorgenome­n offensief van het Syrische regeringsl­eger en de bondgenote­n van de baan is.

Idlib geldt als het laatste grote bolwerk van de opstandeli­ngen die vechten tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, die wordt gesteund door Rusland en Iran. Veel strijders zijn hier naartoe gekomen nadat ze uit andere delen van het land werden verdreven. Er bevinden zich naast tienduizen­den strijders ook miljoenen burgers in de provincie en aangrenzen­de gebieden die nog in handen zijn van opstandeli­ngen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname