Times of Suriname

Olieprijs zakt in, sancties Iran verzacht

-

NEW YORK - De olieprijs is gisteren gedropt na zijn opmars vorige week en handelaren verwachten dat de Verenigde Staten de sancties tegen Iran zullen verzachten. De handelsbep­erkingen gaan op 4 november in. Alle landen die met Iran handel drijven worden door de VS beboet of op een zwarte lijst gezet. Die naderende deadline leidde afgelopen week tot een afname van aankopen en distributi­e en een stijging van de olieprijs.

Druk Europa

Gisteren kwamen meer geruchten in de markt dat de Amerikaans­e blokkade gedempt wordt, na druk van oliekartel OPEC, China en Europese landen die handel met de in grootte derde exporteur van olie van OPEC willen voortzette­n.

Alternatie­f gezocht

Sinds mei is een teruggang begonnen. In juni dreigde Peking nog een heffing van 25 procent op Amerikaans­e olie te leggen. In reactie zijn Amerikaans­e oliebedrij­ven op zoek naar alternatie­ve afzetmarkt­en.

Brentolie verloor gisteren rond het middaguur 1,2 procent in prijs. In drie dagen ging 4 procent van de prijs af bij 82,91 USD voor een vat van 159 liter. De productie van Braziliaan­se olie voor zijn kust profiteert volgens analisten van Bloomberg van een winst van de extreemrec­htse presidents­kandidaat Bolsonaro, die de winning minder in de weg zal staan.

Goud omlaag

Ondanks toenemende zorgen over de eurozone liepen termijnpri­jzen voor goud, doorgaans een vluchtheuv­el, terug. Ook zilver en palladium zakten in waarde. De hele metaalmark­t verzamelt zich deze week in Londen voor het jaarlijkse congres van de Londen Metal Exchange. Beleggers zijn na zware weken voor termijncon­tracten in koper, veel gebruikt in nieuwbouww­oningen, veel optimistis­cher geworden over de rode graadmeter van economisch­e groei.

(De Telegraaf/Foto: Auto)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname