Times of Suriname

Amerikanen Nordhaus en Romer winnen Nobelprijs voor de Economie

-

ZWEDEN - De Amerikaans­e economen William Nordhaus en Paul Romer hebben de Nobelprijs voor de Economie gewonnen. Nordhaus krijgt de prijs voor zijn werk in het integreren van klimaatver­andering in economisch onderzoek. Romer deed onderzoek naar innovatie en economisch­e groei.

Dit maakte de Koninklijk­e Zweedse Academie van Wetenschap­pen gisteren bekend in Stockholm. Romer, oud-hoofdecono­om bij de Wereldbank, ontwikkeld­e de endogene groeitheor­ie. Hij concludeer­de dat economisch­e groei niet zozeer afhankelij­k is van factoren van buiten een economie, maar van factoren binnen een economie zoals technologi­sche ontwikkeli­ng en investerin­gen in menselijk kapitaal.

Het werk van William Nordhaus laat zien dat een wereldwijd systeem om CO2uitstoo­t te belasten de meest efficiënte manier is om de uitstoot van broeikasga­ssen te beperken. Hij was de eerste econoom die een wiskundig model ontwikkeld­e dat de verhouding­en tussen een economie en het klimaat in beeld bracht. Zijn model wordt, volgens het comité, nu breed gebruikt om de gevolgen van klimaatbel­eid te onderzoeke­n.

Officieel gaat het niet om een echte Nobelprijs, maar om de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economisch­e Wetenschap­pen ter nagedachte­nis aan Alfred Nobel. In de praktijk heeft de prijs wel vergelijkb­aar aanzien. De Rijksbank is de centrale bank van Zweden. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1969, om het driehonder­djarig bestaan van de Zweedse centrale bank te vieren. De Nederlands­e econoom Jan Tinbergen en de Noor Ragnar Frisch waren de eerste winnaars van de prijs. Naast eeuwige glorie krijgen de winnaars ook 9 miljoen Zweedse kroon, omgerekend ongeveer 860.000 euro. Maar één keer won een vrouw de Nobelprijs voor de Economie. In 2009 won Elinor Ostrom voor haar analyse van economisch bestuur. (NU/Foto: Laredo Morning Times)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname