Times of Suriname

Loonbod Air France gematigd positief ontvangen door Franse vakbond

-

FRANKRIJK - De Franse vliegersva­kbond SNPL heeft voorzichti­g positief gereageerd op een loonbod van Air France. De Franse luchtvaart­maatschapp­ij heeft zijn piloten op korte termijn 4 procent loonsverho­ging geboden en wil over een jaar verder praten.

Het bod van Air France behelst een loonsverho­ging van 2 procent met terugwerke­nde kracht vanaf 1 januari. Op 1 januari 2019 volgt dan nog eens een loonsverho­ging van 2 procent. SNPL liet wel al weten dat die tweede verhoging niet als voorschot voor 2019 mag worden gezien. Dan blijft er namelijk nauwelijks meer ruimte om de inflatie te compensere­n, stelt de bond. Air France bevestigde dat er gesprekken met de bond zijn gevoerd, maar ontkent dat het om onderhande­lingen ging. Op de inhoud van de gesprekken wilde het zusterbedr­ijf van KLM niet ingaan. Het personeel van Air France voert al maanden actie voor een hoger loon. Stakingen in het voorjaar kostten het bedrijf honderden miljoenen. Toenmalig topman Jean-Marc Janaillac stapte op nadat het personeel een loonbod afwees. Hij had zijn lot aan die stemming verbonden. Terwijl Air France-KLM op zoek ging naar een nieuwe topman, besloten de bonden geen nieuwe acties te plannen. Nu vorige maand de nieuwe topman Ben Smith is aangetrede­n, wordt er weer gepraat over een cao.

De twee onderdelen van Air France-KLM doen het niet even goed. Zo zag KLM in september ten opzichte van dezelfde maand in 2017 een grotere groei in passagiers­aantallen dan Air France. In totaal vervoerde de Nederlands­e luchtvaart­maatschapp­ij vorige maand bijna drie miljoen passagiers, een groei van 2,8 procent. Bij zusterbedr­ijf Air France was de stijging slechts 1,2 procent. De groei bij KLM kwam vooral uit vluchten van en naar Noord- en Zuid-Amerika. Gemiddeld genomen zaten de toestellen voor 89,7 procent vol. Dat betekent een daling van de bezettings­graad, een belangrijk­e graadmeter van efficiënti­e in de luchtvaart, met 0,4 procentpun­t. Vooral Europese vluchten van KLM zaten in doorsnee minder vol. Bij Air France en zijn regionale dochter HOP! stapten in totaal 4,5 miljoen mensen aan boord. De gemiddelde bezettings­graad verbeterde met 0,4 procentpun­t tot 86,6 procent. (NU/Foto: Aviation Internatio­nal News)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname