Times of Suriname

Saoedi’s strooien met miljarden

-

AMSTERDAM - Het staatsinve­steringsfo­nds van SaoediArab­ië steekt nog eens 45 miljard USD in het tweede Vision Fund, het beleggings­vehikel van Softbank-eigenaar Son. Vision Fund zou uitgroeien tot het grootste private-equityfond­s met in 2020 al 600 miljard USD.

Die mijlpaal claimt het Saoedische Public Investment Fund (PIF) na de laatste storting. Het zet daartoe een deel van een meevaller van USD 170 miljard in, afkomstig van de verkoop van een belang in Saudi Basic Industries en het eerste, nog op handen zijnde openbare aanbod van aandelen van staatsolie­bedrijf Saudi Aramco. Volgens PIFvoorzit­ter Mohammed Bin Salman, tevens kroonprins van SaoediArab­ië, is inmiddels 90 miljard USD ook van Apple en Amazon belegd in de twee Vision-fondsen die beleggen in technologi­ebedrijven zoals Uber. Doorgroei naar 300 miljard US dollar is met andere toezegging­en in zicht, meldt Bloomberg.

Naar 600 miljard USD.

Het Saoedische fonds, dat steeds minder in ruwe olie wil beleggen in ruil voor technologi­ebedrijven en duurzame industrie, was eerder benaderd voor een bijdrage aan het van de beurs halen van Tesla, maar Mohammed Bin Salman zag daar vanaf. “We zitten nu op meer dan 300 miljard USD, we krijgen bijna 400 miljard USD”, aldus Mohammed Bin Salman. “Ons doel in 2020 is ongeveer 600 miljard USD te bereiken, ik denk dat we dat doel in 2020 zullen behalen.”

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname