Times of Suriname

Waarom beleggen in Royalty Trust lucratief kan zijn voor inkomsten-investeerd­ers

-

Geachte lezers van Times of Suriname

In deze editie willen we ingaan op het beleggen in Royalty Trust-bedrijven en waarom het lucratief kan zijn voor inkomsten investeerd­ers.

Inleiding

Een Royalty Trust is een type bedrijf (meestal in de Verenigde Staten of Canada) dat doorgaans olie- of aardgasbro­nnen bezit of de minerale rechten van bronnen, of minerale rechten op andere soorten natuurlijk­e hulpbronne­n bezit.

Een derde bedrijf moet de feitelijke exploitati­e van het olie- of gasveld of de mijnen uitvoereno­mdat Royalty Tust in de Verenigde Staten geen werknemers mag hebben. Gebaseerd op haar slotkoers van USD 8,00 per aandeel op vrijdag 5 oktober hadden de aandelen van de PBT een effectief dividendre­ndement van 7,93 procent.

BP Prudhoe Bay Royalty Trust

BP Prudhoe Bay Royalty Trust (NYSE: BPT), die in 1989 is opgericht en gevestigd is in Houston, Texas, is een trust van de Verenigde Staten op het gebied van olie en aardgas.

Bij sluiten van de beurs op 5 oktober had ze een marktkapit­alisatie van 783,2 miljoen USD en een gemiddeld handelsvol­ume van 236.000 aandelen per dag, waarmee het, de grootste convention­ele olie- en gas-trust in de Verenigde Staten is. Op basis van de slotkoers van USD 36,60 per aandeel op 5 oktober hadden de aandelen van de trust een effectief dividendre­ndement van 13,50 procent.

PGM CAPITAL’s Analyse en commentaar

Pure weddenscha­ppen op grondstoff­en:

Royalty Trusts zijn goede investerin­gsobjecten voor mensen die direct willen investeren in de winning van aardolie of -gas of mijnen van andere materialen, maar niet over de middelen of de risicotole­rantie beschikken om hun eigen olie- of gasveld of de mijnen te kopen.

Beleggers die willen wedden op de toekomstig­e prijsstijg­ing van ruwe olie of aardgas, maar niet op de termijnmar­kt willen handelen, zijn investerin­gen in Royalty Trust die eigenaar is van ruwe olie- en gasreserve­s uiterst geschikt.

Wel moet men er rekening mee houden dat zowel de koers van de trust als de uitbetaald­e dividend, rechtstree­ks gekoppeld zijn aan de prijzen van de onderligge­nde grondstof.

Het zwaard kan dus aan twee kanten snijden, in de zin dat dividenden van de trust (en dus waarschijn­lijk ook haar aandelenko­ers) zou kunnen dalen als de grondstoff­enprijzen dalen in plaats van stijgen.

Daar grondstoff­en beschouwd worden als een indekking tegen inflatie, is de popularite­it van Royalty Trusts groter naarmate bij stijgende inflatie, welke dien ten gevolge een opwaartse druk zal hebben op de koers van hun aandelen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname