Times of Suriname

Onderneemt geen juridische stappen

-

PARAMARIBO/GEORGETOWN - De rechtszaak die telecommun­icatiebedr­ijf Digicel is begonnen tegen de Telecommun­icatie Autoriteit Suriname (TAS) heeft te maken met verliezen die het Guyanese staatsbedr­ijf GTT lijdt, omdat Digicel Guyana het bedrijf heeft overgeslag­en door datacapaci­teit te kopen bij zusterbedr­ijf Digicel Suriname. Het Guyanese staatsbedr­ijf, zelf concurrent van Digicel Guyana, loopt hiermee inkomsten mis en zou druk hebben gezet op de TAS om maatregele­n tegen Digicel Suriname te treffen.

Opvallend is dat GTT zelf geen juridische stappen heeft ondernomen tegen Digicel Guyana ondanks dat zij de partij is die meent tientallen miljoenen dollars te hebben misgelopen.

GTT heeft momenteel monopolie op de handel in data in Guyana en is van mening dat concurrent Digicel het bij hem moet kopen. In plaats daarvan betrekt Digicel Guyana de datacapaci­teit bij Digicel Suriname middels een Micrwave-uplink dat volgens zowel TAS als GTT illegaal zou zijn. Na een aantal waarschuwi­ngen schakelde TAS de uplink van Suriname naar Guyana uit met als gevolg dat de dienstverl­ening in Guyana stremming ondervindt en Digicel Guyana zijn klanten aan het verliezen is.

Deze zaak heeft de aandacht van Digicel-eigenaar Denis O’brien. De Ierse zakenman heeft zijn beste juristen op de zaak gezet om de TAS te dwingen de getroffen maatregele­n terug te draaien. O’brien blijft erbij dat de TAS onrechtmat­ig de link tussen de zusterbedr­ijven in Suriname en Guyana heeft verbroken. Het kort geding is gisteren door de rechter in behandelin­g genomen. De verwachtin­g is dat de rechter nog deze week een besluit neemt. “Digicel betwist alle verdachtma­kingen van illegalite­iten en omdat de zaak momenteel bij de rechtbank is, onthouden wij ons van commentaar”, zegt O’brien op indringend­e vragen die journalist­en hem stelden in Ierland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname