Times of Suriname

Vuur vuilstortp­laats Ornamibo vermoedeli­jk aangestoke­n

-

PARAMARIBO - Het vuur dat vanaf zondag woedt op de vuilstortp­laats te Ornamibo is vermoedeli­jk door een raper aangestoke­n. Dit zegt Claudia Hasselbain­k-Maatsen, hoofd van de afdeling Vuilophaal- en Verwerking (VOV) van het Ministerie van Openbare Werken Transport en Communicat­ie.

“Voor ons en de buurtbewon­ers is de situatie vrij ernstig. We betreuren het ten zeerste.” Het afdelingsh­oofd geeft aan dat de vuilophale­rs normaal hun vuil komen dumpen. Het werk gaat gewoon door. “Er is extra materiaal ingezet om het vuur te blussen.” Het personeel van de brandweer werkt onder zeer erbarmelij­ke omstandigh­eden, terwijl de hevige rookontwik­keling voor enorme overlast in de omgeving zorgt. De brandweer wordt bij deze operatie geassistee­rd door de VOV, die grondverze­t en graafmachi­nes ter beschikkin­g heeft gesteld. Met de graafmachi­nes worden de brandhaard­en zoveel mogelijk afgebakend. Er wordt een enorme gezamenlij­ke inzet gepleegd om de brand volledig onder controle te krijgen. Het is eerder voorgekome­n dat deze vuilstortp­laats in brand stond. Toen duurde het enkele dagen voordat de situatie onder controle was.

Ulrich Corte, logistiek manager van het Nationaal Coördinati­e Centrum voor Rampenbehe­ersing (NCCR) geeft aan dat Audrey Hankers, districtsc­ommissaris van Wanica Zuidoost, het NCCR heeft benaderd. Het rampenbehe­ersingstea­m assisteerd­e gelijk door samen met de districtsc­ommissaris huisaanhui­s de mensen te vertellen wat er zich allemaal afspeelt. “De mensen hoeven niet te vrezen voor schade aan het milieu”, aldus Corte. Brandweerv­oorlichter Ulrich Coats zegt aan de krant dat het gaat om een brand van buitengewo­ne proporties. Volgens hem is de brandweer 1x24 uur op de vuilstortp­laats om het vuur onder controle te krijgen. “Bij deze brand is er sprake van enorme rookontwik­keling die kilometers verder waar te nemen is. We zijn daar om de situatie zoveel mogelijk onder controle te brengen.” Coats zegt dat hij moeilijk kan aangeven wanneer de situatie onder controle zal zijn. Gisteren was het de vijfde dag dat de brand op de vuilstortp­laats woedde. “Wij werken met man en macht om de situatie onder controle te krijgen. Volgens Coats gaat het om een vuilnisbel­t en het is ver buiten ideaal voor het personeel. Hij vraagt de gemeenscha­p om geen gras en vuil te verbranden, want de brandweer is reeds bezig op Ornamibo en moet ook nog uitrukken voor gras en vuilbrande­n.

WI/WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname