Times of Suriname

Meisjes in het binnenland nog achtergest­eld

-

PARAMARIBO – Wanneer het gaat om de positie van meisjes in Suriname, dan lijkt het erop alsof het goed gaat met hen, maar volgens Sharon Saridjan-Tjokro, beleidsadv­iseur Bureau Genderaang­elegenhede­n op het Ministerie van Binnenland­se Zaken, is dit niet helemaal waar. “Dit is wel een feit als we kijken naar ons onderwijsp­roces, waar er meer meisjes dan jongens zitten op de Anton de Kom Universite­it. Maar als we kijken naar andere aspecten of factoren, dan zien we dat vele meisjes van vooral ons binnenland nog steeds achtergest­eld zijn”, zegt Saridjan-Tjokro.

Volgens de BIZAfuncto­naris gaat het niet goed met onze meisjes, wanneer we onder andere kijken naar seksueel misbruikte meisjes, meisjes die te maken krijgen met huiselijk geweld alsook geweld op straat. “Uit onderzoek is gebleken dat het analfabeti­sme onder de meisjes in de districten Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne het hoogst is. En als we kijken naar het onderzoek dat is gedaan onder vrouwen tussen 15 en 49 jaar, dan zien we dat in die gebieden het percentage meisjes, dat gehuwd is vóór het15e jaar, zorgwekken­d is. Het hoogst is het in Sipaliwini met 19.6 procent. Het Kinderrech­tenverdrag geeft aan dat kinderhuwe­lijken niet zijn toegestaan”, aldus Saridjan-Tjokro. Wereldmeis­jesdag, Internatio­nale Meisjesdag of Internatio­nale Dag van het Meisje is een internatio­nale dag met aandacht voor de positie van meisjes. De dag is uitgeroepe­n door de Verenigde Naties en was er voor het eerst op 11 oktober 2012. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen aan overheden voor de kansen voor meisjes, maar ook om de bewustword­ing van de genderonge­lijkheid, die meisjes wereldwijd vanwege hun geslacht ervaren, te vergroten. De ongelijkhe­id van meisjes ten opzichte van jongens komt voor op gebieden zoals het recht op onderwijs, voeding, wetgeving, medische zorg en beschermin­g tegen discrimina­tie, geweld tegen vrouwen en gedwongen kinderhuwe­lijken.

Minister Mike Noersalim van BIZA is voorstande­r van volledige uitbanning van geweld tegen vrouwen en meisjes. Voor het oplossen van dit hardnekkig­e probleem vindt hij het van belang dat mannen en jongens ook worden betrokken, omdat de hele samenlevin­g de gevolgen van geweld ervaart. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname