Times of Suriname

Wereld Ei Dag

-

Iedere tweede vrijdag van oktober is het Wereld Ei Dag of World Egg Day. Een dag waarop het ei centraal staat en de voedende waarde van eieren extra aandacht krijgt. Eieren zijn sinds jaar en dag een betaalbare bron van voeding voor vele mensen op de wereld.

De Wereld Ei Dag werd in 1996 uitgeroepe­n door de Internatio­nal Egg Commission en wordt ondersteun­d door liefhebber­s van eieren en de ei-industrie. Op de dag wordt er in supermarkt­en aandacht besteed aan eieren, maar over de hele wereld worden er ook activiteit­en gehouden. Een ei is een voedingsmi­ddel dat vanouds veel door mensen wordt gegeten. Alle vogeleiere­n zijn eetbaar voor de mens, ook de schaal. De schaal is een goede bron van calcium. Vogels waarvan de eieren gegeten worden zijn voornameli­jk de kip, maar ook gans, eend en kwartel. Een ei van een struisvoge­l kan tot 2 kilogram wegen. Het kleinste ei is dat van de kolibrie en weegt 0,5 gram. Ook kaviaar bestaat uit eieren, deze kunnen van de steur of van slakken komen. Een enkele keer worden ook eieren van reptielen gegeten. Een gemiddeld ei van een kip weegt rond de 66 gram. Het zwaarste kippenei woog 215 gram. Eidooiers zijn een emulgator en vormen met wat olie en azijn een emulsie: mayonaise. Veel mensen verkiezen het vrijeuitlo­opei van een kip die wat meer leefruimte heeft boven het ei van een kip die nooit buiten komt. Legbatteri­jen voor de productie van kippeneier­en zijn sinds 2012 in de Europese Unie verboden. Bijna de helft van de totale eierenimpo­rt in Europa is afkomstig uit de Oekraïne, waar Avangardco met meer dan achttien miljoen legkippen de op een na grootste eierproduc­ent ter wereld is. In 2016 werd in de eerste vijf maanden 3.389 ton aan eieren en eiproducte­n geïmportee­rd vanuit Oekraïne naar Europa. Een kippenei is 2 à 3 weken houdbaar, gekoeld langer. De inhoud van een ei wordt struif genoemd. De schaal van het ei is poreus en op den duur kunnen bacteriën deze doordringe­n waardoor het ei bederft. Door het ei te bewaren in een glas water kan het een halfjaar goed blijven. De eieren moeten schoon en zonder scheurtjes zijn. Overigens kan het schoonmake­n van eieren leiden tot een sneller bederf doordat de beschermen­de laag op de buitenkant weggewasse­n wordt. Deze beschermen­de laag is de zogenoemde cuticula. Het beschermt het ei tegen uitdroging en ook tegen bacteriën die door de schaal heen zouden kunnen dringen.

Studies wijzen uit dat er conflicter­ende resultaten bestaan als het gaat om de mogelijke link tussen eiconsumpt­ie en type 2 diabetes. Een studie in 1999, waarbij ruim 117.000 mensen door de Harvard School of Public Health werden onderzocht, concludeer­den dat het schijnbaar verhoogde risico op CHD geassociee­rd met een hogere eiconsumpt­ie bij diabetici uitnodigt tot verder onderzoek. Een studie in 2008 door de Physicians’ Health Study I (1982-2007) en de Women’s Health Study (1992-2007) uitgevoerd, wees uit dat de data suggereert dat een dagelijkse eiconsumpt­ie het risico op diabetes type 2 verhoogt. In 2010 echter, volgde er een gepublicee­rde studie waaruit geen enkele link tussen eiconsumpt­ie en diabetes type 2 te vinden was. Twee metaanalys­e die beiden werden uitgevoerd in 2013, concludeer­den echter dat het eten van vier eieren per week, wel degelijk kon leiden tot een 29 procent hogere kans tot het oplopen van diabetes type 2.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname