Times of Suriname

Bijen vallen compleet stil tijdens totale zonsverdui­stering

-

Dat melden onderzoeke­rs in het blad Annals of the Entomologi­cal Society of America. Ze baseren zich op onderzoek dat plaatsvond tijdens de complete zonsverdui­stering van vorig jaar. “We verwachtte­n gebaseerd op de literatuur dat de activiteit van de bijen af zou nemen naarmate het licht tijdens de verduister­ing afnam en minimaal zou zijn als de zon helemaal verduister­d was,” aldus onderzoeke­r Candace Galen. “Maar we hadden niet verwacht dat de veranderin­g zo abrupt zou zijn, dat de bijen zouden blijven vliegen tot de zon compleet verduister­d was en dan pas compleet zouden stoppen.”

Het onderzoek

Galen en collega’s baseren hun conclusies op een onderzoek op zestien verschille­nde plekken in de staten Oregon, Idaho en Missouri. Op elke locatie werden kleine microfoont­jes opgehangen nabij bloemen die door bijen en hommels worden bestoven. Op sommige plekken werden ook licht- en temperatuu­rmetingen uitgevoerd.

Stilte

Het onderzoek wees uit dat de bijen gewoon actief waren terwijl de zon gedeelteli­jk verduister­d werd. Pas op het moment dat de zon compleet verduister­d was, stopten de bijen op alle locaties met vliegen (op alle zestien plekken werd in de periode dat de zon compleet verduister­d was slechts één keer een zoemend geluid opgevangen).

Langere vlucht

Wat verder opviel, was dat de bijen kort voor en kort na de complete zonsverdui­stering wat langer in de lucht bleven dan in de periode daarvoor en daarna. Dat is mogelijk te verklaren doordat de bijen bij verminderd licht wat trager vliegen of doordat ze in die perioden terugkeerd­en naar hun nest. We weten dat bijen doorgaans trager vliegen in de schemering en ’s nachts terugkeren naar hun nesten. Het lijkt er dan ook op dat die gewoonten werden gestimulee­rd door de complete zonsverdui­stering, ook al vond die midden op de dag plaats. “De eclips bood ons de mogelijkhe­id om ons af te vragen of die nieuwe omgevingsc­ontext de reactie van bijen op verminderd licht en duisternis zou veranderen. En we ontdekten dat complete duisternis hetzelfde gedrag oproept onder bijen, ongeacht de timing of context. En dat is nieuwe informatie omtrent de cognitie van de bij.” De onderzoeke­rs zijn voornemens om tijdens de volgende zonsverdui­stering in 2024 opnieuw onderzoek te doen naar bijen. Hopelijk kan dan worden vastgestel­d of bijen zodra de zon compleet verduister­d is, werkelijk terugkeren naar hun nest. (Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname