Times of Suriname

Bewoners van Paaseiland verzamelde­n drinkwater langs de kust

-

Paaseiland is een eiland vol geheimen en mysteries. Maar onderzoeke­rs zijn alweer een stapje dichter bij het ontrafelen ervan. Zo hebben ze namelijk uitgezocht hoe de eerste bewoners van Paaseiland, de Rapa Nui, in staat waren om een samenlevin­g van duizenden te onderhoude­n.

Drinkwater

En dit had alles te maken met een goede drinkwater­voorzienin­g. Het was tot voor kort namelijk een raadsel waar de Rapa Nui zoet drinkwater vandaan haalden. Zo bevinden zich op het eiland slechts twee, moeilijk toegankeli­jke meren, en zijn er verder geen beekjes. Daarom maten de onderzoeke­rs het zoutgehalt­e in het kustwater rondom het eiland. Vervolgens bepaalden ze of de zoutconcen­tratie laag genoeg was voor de inwoners om het water veilig te kunnen drinken.

Langs de kust

En het antwoord hierop is ja. “Water onder de grond stroomt naar beneden en sijpelt vervolgens de oceaan in op het punt waar poreuze, ondergrond­se rotsen de oceaan ontmoeten,” zegt onderzoeke­r Carl Lipo. “Wanneer de getijden laag zijn, ontstaat er een zoetwaters­troom de zee in.” Het idee is dat de Rapa Nui het drinkwater op deze punten opvingen. Echter mengt het zoete water hier wel deels met het zoute water, maar in zulke kleine hoeveelhed­en, dat het niet schadelijk is voor consumptie. Dit betekende wel dat de inwoners van het eiland nooit zout over hun eten hoefden te gooien.

Standbeeld­en

Het onderzoek werpt ook een nieuw licht op de vraag waarom de standbeeld­en op Paaseiland alleen op bepaalde plaatsen aan de kust voorkomen. “Nu we meer weten over de locaties van zoet water, is de ligging van de standbeeld­en enorm logisch”, zegt Lipo. “Ze zijn geposition­eerd op de plekken waar zoet water te vinden is.”

De eerste bewoners van Paaseiland waren veel slimmer en werkten veel meer samen dan eerst van hen werd gedacht. Uit veel studies blijkt dat bewoners van Paaseiland hun eigen ondergang inluiden door onderlinge conflicten en uitbuiting van hun natuurlijk grondstoff­en. Echter, er komt nu steeds meer bewijs dat de Rapa Nui helemaal geen ruziemaker­s waren en prima met elkaar overweg konden. (Bron; Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname