Times of Suriname

Het is mogelijk om in 2050 tien miljard monden te voeden

-

Het is een vraag die menig wetenschap­per bezighoudt: hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen in de toekomst van voedsel wordt voorzien? Zoals het er nu naar uit ziet, zal de bevolking de komende decennia alsmaar blijven groeien. Zo is de verwachtin­g dat er aan het einde van de eeuw weleens 11 miljard mensen of meer op de aarde rondlopen. Maar goed nieuws. Want onderzoek wijst nu uit dat we bevolkings­groei wat betreft voedselvoo­rziening aan kunnen, zonder de aarde verder uit te putten.

Maatregele­n

Hier komen echter wel wat maatregele­n aan te pas. “Als we met zijn allen meer gezonde en plantaardi­ge voeding gaan eten, ons voedselver­lies halveren, meer afval recyclen en onze landbouwpr­aktijken verbeteren, kunnen we rond 2050 zo’n 10 miljard mensen duurzaam voeden,” zegt onderzoeke­r Wim de Vries. “Het moet wel een combinatie zijn, want met slechts één van deze maatregele­n alleen gaan we het niet redden zonder milieugren­zen te overschrij­den.”

Uitputting

In de studie keken de onderzoeke­rs hoe we zoveel mogelijk mensen van voedsel kunnen voorzien, zonder de leefbaarhe­id op aarde aan te tasten. Hierbij namen de onderzoeke­rs meerder zaken in oogschouw, zoals klimaatver­andering, veranderin­g in landgebrui­k, uitputting van zoetwaterv­oorziening en vervuiling van ecosysteme­n door overmatige toepassing van meststoffe­n. En uit de bevindinge­n blijkt dat het mogelijk is om het doel te halen zonder de aarde uit te putten. Dit vraagt echter wel om een omschakeli­ng in onze manier van leven.

Broodnodig

En die omschakeli­ng is volgens de onderzoeke­rs broodnodig. Want als we nietsdoen, kunnen de milieu-effecten van ons voedselsys­teem in 2050 met wel 50 tot 90 procent toenemen: dit als gevolg van bevolkings­groei en voedsel met veel vetten, suikers en vlees. “In dat geval zouden alle grenzen met betrekking tot voedselpro­ductie worden overschred­en, sommige met een factor van meer dan twee,” stelt onderzoeke­r Marco Springmann.

Levensstij­l

Hoewel we onze levensstij­l weliswaar moeten aanpassen, betekent dit niet dat we volledig op zoek moeten naar nieuwe manieren. “Veel van de oplossinge­n die we hebben geanalysee­rd, worden in sommige delen van de wereld al geïmplemen­teerd”, zegt Springmann. “Echter is er sterke mondiale coördinati­e en toepassing nodig om echt effect te hebben.”

Oplossinge­n waar de onderzoeke­rs op doelen is bijvoorbee­ld een betere samenwerki­ng tussen overheid en het bedrijfsle­ven, zodat plantaardi­ge voeding mogelijk, en meer aantrekkel­ijk wordt voor een groot aantal mensen. Ook scholing speelt een belangrijk­e rol. Het aanpakken van voedselver­lies en verspillin­g vereist volgens de onderzoeke­rs maatregele­n in de hele voedselket­en; van opslag en transport, via verpakking­en en etiketteri­ng tot veranderin­gen in wetgeving en gedrag van de voedselind­ustrie. (Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname