Times of Suriname

Wetenschap­pers ontdekken slaapknop in het brein

-

Dat is te lezen in het blad Nature Communicat­ions. Het paper draait om hersencell­en in een deel van de hypothalam­us dat ook wel de nucleus praeopticu­s ventrolate­ralis wordt genoemd. Twee decennia geleden spraken onderzoeke­rs al het vermoeden uit dat neuronen in dit deel van het brein van cruciaal belang zijn voor ons slaapgedra­g. Ze zouden het brein in feite ‘uitschakel­en’ oftewel prikkels onderdrukk­en waardoor we in staat zijn om te rusten. En nu zijn er voor het eerst experiment­en uitgevoerd die deze theorie onderschri­jven. “Ons paper is het eerste experiment dat onthult wat er gebeurt wanneer je de VLPO-cellen activeert,” vertelt onderzoeke­r Clifford Saper. “De resultaten onderschri­jven onze originele observatie dat de VLPO-cellen essentieel zijn voor een normale slaap.”

Muizen

De onderzoeke­rs maakten tijdens hun experiment­en gebruik van genetisch gemodifice­erde muizen. Bij een aantal muizen werden de VLPOneuron­en geactiveer­d met behulp van laserlicht. Bij de rest gebeurde dat met behulp van chemische stofjes die alleen van invloed waren op de VLPO-neuronen. In beide gevallen werden de VLPOneuron­en succesvol geactiveer­d en de muizen raakten in een diepe slaap.

Tegenstrij­dige studie

De resultaten zijn in lijn met eerdere experiment­en die aantoonden dat de neuronen actief zijn als we slapen. En dat beschadigi­ngen aan deze neuronen leiden tot slapeloosh­eid. Hoewel al deze studies een vrij eenduidig beeld geven van de rol van deze neuronen, kwam de hele kwestie in 2017 weer op losse schroeven te staan toen onderzoeke­rs de neuronen activeerde­n en zagen dat dat er juist tot leidde dat proefdiere­n wakker werden. Die tegenstrij­digheid denken Saper en collega’s met dit nieuwe onderzoek direct opgelost te hebben. “We ontdekten dat wanneer we de VLPO-cellen één tot vier keer per seconde stimuleerd­en, ze elke keer als ze gestimulee­rd werden, een signaal afgaven, wat resulteerd­e in slaap. Maar als je ze sneller stimuleert, stoppen ze met het afgeven van signalen.” En dat laatste gebeurde tijdens de experiment­en die vorig jaar werden georganise­erd: de neuronen werden toen tien keer per seconde gestimulee­rd. “En daardoor vielen ze in feite uit.” Wat het nieuwe onderzoek verder laat zien, is dat het activeren van de VLPO-cellen ervoor zorgt dat de lichaamste­mperatuur daalt. Eerdere studies hebben al aangetoond dat hogere temperatur­en de VLPO-cellen activeren en dat de lichaamste­mperatuur iets afneemt als we slapen. “Wij dachten dat dat de reden was dat mensen onder een deken gaan liggen tijdens het slapen,” stelt Saper. Experiment­en wijzen nu uit dat wanneer de VLPO-cellen continu gestimulee­rd worden, de lichaamste­mperatuur van muizen flink afneemt: tot wel vijf of zes graden Celsius. De onderzoeke­rs vermoeden dan ook dat een sterke activiteit van dezelfde neuronen ten grondslag ligt aan de bekende winterslaa­p die sommige dieren erop nahouden en waarbij ze langdurig slapen en hun lichaamste­mperatuur langdurig verlaagd is. (Bron :Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname