Times of Suriname

Diefstal van USD1 miljard cryptomunt­en

-

VS - Uit digitale handelspla­tforms voor digitale munten zijn dit jaar voor net onder USD 1miljard aan crypto’s gestolen. Pogingen om de platforms beter te beveiligen werken nauwelijks. Dat schadebedr­ag van ruim USD 970 miljoen is bovendien waarschijn­lijk het topje van de ijsberg; volgens een beveiliger is de schade eerder 50% hoger - maar wordt die niet gemeld.

Al jaren blijken de handelspla­tforms voor de inmiddels 1600 cryptomunt­en niet veilig tegen hacks. De toename van digitale inbraken, met 250% ten opzichte van 2017, is opvallend, aldus onderzoeke­rs van cyberbevei­ligingsbed­rijf CipherTrac­e. Zijn laatste rapport, dat ook over criminele activiteit­en en het witwassen van geld in de digitale valutamark­t gaat, toont een gestaag toenemend aantal kleinere diefstalle­n, variërend van USD 20 tot USD 60 miljoen per kraak. In totaal USD 173 miljoen alleen al in het derde kwartaal, ondanks de oproep van softwarebe­veiligers om de muntenhand­elsplaatse­n beter te af te grendelen.

In 2017 ging het nog in totaal om USD 266 miljoen, aldus onderzoeke­rs van CipherTrac­e. Vanwege de popularite­it van cryptomunt­en zijn wel meer hackers naar de handelspla­tforms getrokken, het aantal inbraakpog­ingen is stormachti­g gestegen. De markt was echter gewaarschu­wd na een aantal grote diefstalle­n, waaronder die bij Mt.Gox van USD 450 miljoen bitcoin in 2014. De toezichtho­uders lopen in hun aanpak van hackers nog een paar jaar achter, ook omdat er maar een paar landen zijn die echt strenge antiwitwas­wetten hebben, aldus de directeur van CipherTrac­e tegenover Reuters. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname