Times of Suriname

“Vrouwen moeten opkomen voor hun rechten, het is nu of nooit”

-

PARAMARIBO - “Geweld tegen vrouwen moet nu stoppen. Vrouwen moeten opkomen voor hun rechten, het is nu of nooit.” Dit zeg Sandra de Wit, initiatief­nemer van de stille loop, die gisteren is gehouden op het Onafhankel­ijkheidspl­ein. De loop is georganise­erd in verband met de moord op de 37- jarige Monaliza Maynard. Op het plein waren vrouwen en mannen op de been, gekleed in het wit en sommigen met kaarsen om met deze belangrijk loop mee te doen.

Volgens De Wit is de tijd nu aangebroke­n dat men niet alleen voor vrouwen opkomt, maar ook voor kinderen. Vanwege het recentelij­ke geweld tegen deze twee doelgroepe­n is het organisere­n van deze loop zeer belangrijk geweest. “De dood van Maynard is slechts de extreme oorzaak geweest, die het land heeft wakker geschud. Wij vrouwen moeten nu vechten voor onze rechten, want dit kan gewoon niet. Een vrouw is niet het eigendom van een man”, zegt de Wit. Volgens haar zou de regering eraan moeten werken om de wetgeving in verband met geweld tegen vrouwen te versterken. Danielle Pengel, die belast was met de oproep via social media, zegt dat er in Suriname niet genoeg wordt gedaan aan beschermin­g van vrouwen en kinderen. Volgens haar zou er een privé-instantie moeten worden opgezet waar slachtoffe­rs van geweld terecht kunnen voor hulp. Zo alleen kan men precies weten hoeveel gevallen van geweld er worden gerapporte­erd. Nu wordt er niet veel gedaan tegen geweld tegen vrouwen en kinderen.

Volgens een deelnemer had de stille loop eerder moeten plaatsvind­en. De dood van Maynard is volgens haar een van de meest gruwelijke daden die zij ooit heeft gehoord. “Ik schrok mij dood toen ik hoorde wat met deze ‘moi Sranan uma’ was gebeurd. Zij heeft dit niet verdiend. Niemand verdient zo een dood. Wij als vrouwen moeten onze stem luid laten horen. Dit is onze tijd om naar voren te komen”, zegt de loper. MW

 ??  ?? Deelnemers stonden gisteren met bordjes op het Onafhankel­ijkheidspl­ein bij de stille loop. De loop werd georganise­erd voor het stoppen van geweld tegen vrouwen.(Foto: Johan de Randamie)
Deelnemers stonden gisteren met bordjes op het Onafhankel­ijkheidspl­ein bij de stille loop. De loop werd georganise­erd voor het stoppen van geweld tegen vrouwen.(Foto: Johan de Randamie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname