Times of Suriname

Wet moet productivi­teit samenlevin­g bevorderen

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) is in commissiev­erband begonnen met het voorbereid­en van de Wet Nationale Productivi­teitscentr­um (NPC). Deze wet moet invulling geven aan een balans tussen de producties­ector en sociale doelstelli­ngen van de overheid. Het NPC zal daarmee inefficiën­tie van de geldstroom, ongelijke verdeling van het nationaal inkomen en verspillin­g van staatsgeld­en moeten terugdring­en.

De Commissie van Rapporteur­s (CvR) is gisteren bijeengeko­men om samen met minister Soewarto Moestadja van Arbeid de Wet NPC klaar te stomen voor de plenaire vergaderin­g. “De doelstelli­ng van de wet is om economisch­e en sociale progressie duurzaam te bevorderen”, zegt commissiev­oorzitter Amzad Abdoel (NDP).

Het NPC zal als zenuwcentr­um moeten dienen om de gewenste productie-intensitei­t te stimuleren. Het bedrijfsle­ven is een niet te verwaarloz­en partner binnen dit proces en dit wordt benadrukt door Moestadja. De Vereniging Surinaams Bedrijfsle­ven (VSB) heeft ook een bijdrage geleverd aan de totstandko­ming van de ontwerpwet.

“Zij zien het nut ervan in en zij willen inderdaad ook die commitment maken”, zegt Moestadja. “De instelling van de Wet NCP is de afronding van het traject dat begon in 2001 en in een hogere versnellin­g kwam in 2008; zeven jaar later. De afronding van dit traject is de erkenning in het bestuurlij­ke van het feit dat sociale progressie hand in hand dient te gaan met de economisch­e progressie”, aldus Moestadja tijdens de openbare commissiev­ergadering over de onderhavig­e ontwerpwet.

Bij die gewenste economisch­e progressie is volgens de regering de factor productivi­teit en in het bijzonder de arbeidspro­ductivitei­t van groot belang. Sociale voorzienin­gen dienen gedekt te zijn met een aangepaste productivi­teit. “Dat is de noodzakeli­jke voorwaarde voor duurzaam sociaal beleid en duurzame sociale voorzienin­gen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname