Times of Suriname

Advocaat vraagt vrijspraak voor moordverda­chte

-

PARAMARIBO - Advocaat Georgette Leter vroeg gisteren vrijspraak voor Oswaldo V, die samen met Briget H ervan verdacht wordt goederen te hebben weggenomen van Toekinem Saridin, op 28 december 2016. Bij het wegnemen van de goederen is geweld gebruikt met als gevolg dat Saridin kwam te overlijden. Op 29 december 2016 zouden uit de woning van het slachtoffe­r een ventilator, een radio, twee televisiet­oestellen, een dvdspeler, handtasjes en sieraden zijn gestolen.

Tegen Oswaldo V is achttien jaar celstraf geëist en tegen Briget H vrijspraak. Briget H ontkent betrokken te zijn geweest bij het strafbare feit. Haar advocaat Hedley Derby vroeg de rechter de strafeis over te nemen.

Raadsvrouw Leter zegt dat Briget H bij haar aanhouding een bekennende verklaring aflegde en gedetaille­erd aangaf wat zich op die dag afspeelde. Daarna kwam Briget H terug op haar bekennende verklaring. De verdedigin­g stelde voorop dat het betreurens­waardig is dat iemand het leven liet, waarbij onduidelij­k is wie daarvoor verantwoor­delijk gehouden moet worden. De vraag rijst bij Leter in hoeverre Oswaldo V schuldig is aan de dood van het slachtoffe­r.

Oswaldo V geeft aan dat hij niet schuldig is aan de dood van Saridin. Hij vertelde dat hij die dag voor het slachtoffe­r op het dak werkte en daarna naar beneden kwam. Hij ging in de woning en trof het slachtoffe­r badend in haar bloed aan. Het bleek dat zij was toegetakel­d met een voorwerp. Eerder op de dag was Briget H wel daar geweest om hem te ontmoeten. De man ging daarna op het dak om te werken, terwijl Briget H met het slachtoffe­r sprak. “In ieder geval ontkent Oswaldo V dat hij handelinge­n met het slachtoffe­r heeft gepleegd door haar te bewerken met een ijzeren voorwerp, als gevolg waarvan zij is komen te overlijden. Het enige wat hem verweten kan worden, is dat hij heeft nagelaten hulp te verlenen aan het slachtoffe­r en zich niet om haar heeft bekommerd toen hij merkte dat zij geslagen was.” Oswaldo V bekent wel dat hij de goederen uit de woning wegnam en ten eigen bate aanwendde. Hij heeft enkele goederen aan medeverdac­hte Briget H afgestaan. “Voor de verdedigin­g staat vast dat er geen enkel bewijs is dat de man het slachtoffe­r zodanig heeft bewerkt dat zij is komen te overlijden.”

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname