Times of Suriname

Zaaizaad Raad verzorgt training zaaizaadpr­oductie

-

NICKERIE - Zaad is het basisuitga­ngsmateria­al voor elke teeltactiv­iteit. Met kwalitatie­f goed zaad kan een goede opkomst van het gewas verwacht worden, een goede gewasontwi­kkeling en ook een product van goede kwaliteit. In dat kader heeft de Zaaizaad Raad de afgelopen week de tweedaagse training Zaaizaadpr­oductie georganise­erd.

“Een bijkomend voordeel dat goed zaad kan hebben, is dat je minder behoefte hebt aan het gebruik van pesticide”, vertelt Patricia Milton, voorzitter van de Zaaizaad Raad aan de krant. Dit is niet de eerste rijstzaadt­raining die verzorgd is in Nickerie. In het verleden zijn in het kader van FAO-projecten al rijstzaadt­rainingen verzorgd betreffend­e verschille­nde aspecten van rijstzaad, zoals productie en kwaliteits­controle.

De onderwerpe­n die aan de orde zijn geweest zijn: wat is zaad, hoe ontstaat zaad, wat zijn de aspecten die de zaadkwalit­eit bepalen, welke factoren beïnvloede­n de kwaliteit van zaad. Na het algemene gedeelte is gekeken naar zaadprogra­mmacompone­nten (de aspecten binnen de zaadproduc­tieketen). Naast alle aspecten die te maken hebben met de zaadproduc­tieketen is er ook een aspect kwaliteits­controle behandeld.

Op dag 1 van de training is de theorie aan de orde gekomen, terwijl de tweede dag de praktijkda­g was waarbij de participan­ten samen met de trainers het veld in gingen. Daar hebben zij veldkwalit­eitscontro­le gedaan. In de training hebben 22 personen geparticip­eerd, onder wie technisch medewerker­s van LVV Paramaribo en regio West en medewerker­s van het Anne van Dijk Rijstonder­zoe k scentrum Nickerie (Adron). AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname