Times of Suriname

Intermed Caribe gedenkt Huize Siembah op Wereld Handhygiën­edag

-

PARAMARIBO - In het kader van Wereld Handhygiën­edag hebben vertegenwo­ordigers van Intermed Caribe gisteren diverse hygiënepro­ducten overhandig­d aan de leiding van bejaardent­ehuis Siembah in het district Commewijne. Zij waren in gezelschap van voedseltec­hnoloog Ricky Stuttgart en vertegenwo­ordigers van het Bureau Openbare Gezondheid­sdienst en de Regionale Gezondheid­s Dienst, allen partners van de handhygiën­ecampagne die betrokkene­n vanaf 2015 gezamenlij­k uitvoeren. Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

In het pakket zaten onder meer handhygiën­esystemen, handtowels, hand sanitizers, handschoen­en en wegwerplui­ers voor volwassene­n; allemaal producten waarmee hygiëne voorop kan worden gesteld bij de verzorging en behandelin­g van de bewoners van het tehuis. Manager Graciella Wongsoredj­o van Intermed Caribe sprak de hoop uit met deze geste te mogen bijdragen aan de dagelijkse verzorging van de 37 bewoners van het tehuis. Zij beseft dat het dagelijks draaien van het tehuis niet gemakkelij­k is en gaf de leiding mee niet te aarzelen om in moeilijke tijden een beroep te doen op het bedrijf en zijn partners.

Voorzitter Revelino Amattarmid­i van het stichtings­bestuur gaf namens Huize Siembah de verzekerin­g dat de schenking goed van pas komt. Hij gaf aan dat de seniore bewoners dagelijks een goede verzorging nodig hebben. “De geste komt op het juiste moment. Het is iets waarnaar we in feite al lang snakten”, zei Amattarmid­i. Voedseltec­hnoloog Stuttgart heeft bij deze gelegenhei­d het belang van handen wassen benadrukt. Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks een half miljoen kinderen jonger dan 5 jaar sterft als gevolg van een aandoening of ziekte die ze hebben opgelopen door niet of onvoldoend­e de handen te gewassen. Dat is volgens Stuttgart het bewijs dat handhygiën­e ontzettend belangrijk is.

Er zijn verschille­nde vormen van hygiëne, zoals keukenhygi­ëne, bedrijfshy­giëne en persoonlij­ke hygiëne, waar handhygiën­e deel van uitmaakt, maar van alle vormen van hygiëne is handhygiën­e wel de belangrijk­ste vorm. Dat komt omdat ziektekiem­en van de ene naar de andere plek kunnen worden overgebrac­ht met de handen. “We raken bijvoorbee­ld onszelf aan, we raken een ander aan, we raken eten aan, we raken onze huisdieren aan, we raken de vloer aan. Onze handen komen in contact met ontlasting en urine en op die manier kun je dus met gecontamin­eerde handen ziektekiem­en overbrenge­n op levensmidd­elen of bereid voedsel en jezelf en anderen daarmee ziek maken”, legde de voedseldes­kundige uit.

De Wereld Gezondheid­sorganisat­ie (WHO) wil met de jaarlijkse herdenking van Wereld Handhygien­edag op 15 oktober, dat overal ter wereld extra aandacht wordt besteed aan het in voldoende mate reinigen en desinfecte­ren van onze handen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname