Times of Suriname

Defensie moet meldingen intimidati­e en misbruik veel beter aanpakken Pak snoeprecla­me voor kinderen aan

-

AMSTERDAM - Veel ouders willen maatregele­n tegen reclame op ongezonde producten als koek, snoep en frisdrank bij sportevene­menten, op scholen, in tv-series, films en games. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingsce­ntrum. In totaal 71 procent van de ouders vindt dat marketing voor ongezonde producten niet thuishoort op een sportevene­ment voor kinderen. En 60 procent van de ouders vindt het niet normaal dat er kindermark­eting voor ongezonde producten plaatsvind­t via sociale media. Ze vinden het Voedingsce­ntrum aan hun zijde. “Wij vinden dat kinderen beschermd moeten worden tegen kindermark­eting van ongezonde producten’’, aldus Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid bij het Voedingsce­ntrum. De Federatie Nederlands­e Levensmidd­elen Industrie

(AD) (FNLI), de koepelorga­nisatie voor bedrijven in de levensmidd­elenindust­rie, heeft in mei aangekondi­gd dat het kinderidol­en van de verpakking­en gaat halen. Dat is volgens het Voedingsce­ntrum een goede stap, maar deze gaat de organisati­e nog niet ver genoeg. De representa­tieve steekproef onder meer dan duizend ouders met kinderen tot en met zeventien jaar werd uitgevoerd door Flycatcher. (AD) SCHAARSBER­GEN Defensie moet een onafhankel­ijk meldpunt instellen om de sociale veiligheid te verbeteren. En onderzoeke­rs moeten deskundig en onafhankel­ijk zijn als ze klachten over bijvoorbee­ld seksueel grensovers­chrijdend gedrag behandelen. Dat zijn de belangrijk­ste aanbevelin­gen van de commissie-Giebels die onderzoek heeft gedaan naar misbruik binnen Defensie en de afhandelin­g daarvan.

Er is veel mis met de sociale veiligheid bij Defensie, constateer­t de commissie onder leiding van de Twentse hoogleraar psychologi­e Ellen Giebels. Melders van seksueel grensovers­chrijdend gedrag worden niet goed behandeld. Dat komt door de cultuur bij Defensie, de manier waarop de meldingspr­ocedure is ingericht en de mensen die de klachten moeten behandelen. Aanleiding voor het onderzoek was de misbruikza­ak op de Oranjekaze­rne in Schaarsber­gen. In een eerste tussenrapp­ortage werd al vastgestel­d dat daar werd gepest, geïntimide­erd en dat er seksueel geweld was. Het interne onderzoek van Defensie naar deze incidenten schoot ernstig tekort. Het rapport van vandaag kijkt verder dan ‘Schaarsber­gen’. De bedrijfscu­ltuur bij Defensie speelt een belangrijk­e rol: er is een sterke groepscult­uur, waar loyaliteit belangrijk is. Leden van de eigen groep worden beschermd, ook als zij grensovers­chrijdend gedrag vertonen. Collega’s die buiten de groep vallen worden negatief bejegend. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname