Times of Suriname

Saoedi-Arabië dreigt met “vergelding” bij sancties om verdwenen journalist

-

SAOEDI-ARABIË Saoedi-Arabië heeft zich dreigend uitgelaten over landen die overwegen sancties op te leggen naar aanleiding van de zaak van de verdwenen journalist Jamal Khashoggi. De reporter, die een Amerikaans paspoort heeft, lijkt vermoord te zijn in het Saoedische consulaat in Istanbul.

De Amerikaans­e president Donald Trump dreigde zaterdag dat Saoedi-Arabië “zeer zwaar gestraft” gaat worden als blijkt dat Khashoggi vermoord blijkt te zijn.

Veel Amerikaans­e bedrijven hebben voorlopig hun banden met en investerin­gen in Saoedi-Arabië opgeschort. De bank JP Morgan en autoproduc­ent Ford besloten zondag af te zien van deelname aan een bijeenkoms­t voor Saoedische investeerd­ers.

Diverse senatoren willen dat het Witte Huis duidelijke­r stelling neemt in de kwestie en sancties oplegt aan Saoedi-Arabië. “Het is een liederlijk­e schande dat een ander land een Amerikaans staatsburg­er naar een consulaat kan lokken, hem daar kan martelen en in mootjes kan hakken”, aldus de Republikei­nse senator Marco Rubio op CNN.

Belangrijk­e Europese landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk riepen zondag op tot maatregele­n tegen Saoedi-Arabië als er geen onafhankel­ijk onderzoek wordt ingesteld naar de verdwijnin­g van Khashoggi. “Het koninkrijk verwerpt elk dreigement en iedere poging om haar macht te ondermijne­n”, stelde het officiële Saoedische persbureau SPA in een verklaring. “Dit geldt voor dreigement­en om economisch­e sancties op te leggen, het uitoefenen van politieke druk of het uiten van valse beschuldig­ingen.”

Elke actie zal met “een grotere tegenactie worden beantwoord”, aldus de verklaring. “Het koninkrijk heeft een cruciale rol in de wereldecon­omie.” Saoedi-Arabië is een van de grootste olieproduc­erende landen ter wereld. Koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed heeft gebeld met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om, volgens communiqué, “de goede banden tussen de twee landen te bevestigen”. Erdogan zou welwillend staan tegenover een werkgroep van de twee landen die de verdwijnin­g van Khashoggi zou moeten gaan onderzoeke­n.

De in Saoedi-Arabië geboren Khashoggi staat bekend om zijn kritiek op het land en het Saoedische koningshui­s. De journalist woont in de Verenigde Staten en werkt voor The Washington Post. Hij verdween op 2 oktober tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanbul.

De Turkse autoriteit­en zeggen de beschikkin­g te hebben over een geluidsopn­ame die Khashoggi zelf met zijn smartwatch zou hebben gemaakt van zijn bezoek aan het consulaat. Deze opname, die zou bewijzen dat hij gemarteld en vermoord is, zou hij hebben doorgestuu­rd naar zijn vrouw.

De speculatie dat het Saoedische koningshui­s te maken zou hebben met de vermoedeli­jke dood van de Amerikaans­e staatsburg­er heeft de regering-Trump flink in verlegenhe­id gebracht. Trump heeft tijdens zijn presidents­chap, tegen advies van specialist­en in, flink geïnvestee­rd in de relatie met Saoedi-Arabië. Zo hebben Washington en Riyad contracten gesloten voor wapendeals waarmee tientallen miljarden gemoeid zijn.

Veel Amerikaans­e bedrijven hebben de afgelopen dagen al gemeld handel met en investerin­gen in Saoedi-Arabië te bevriezen zolang niet duidelijk is wat er met Khashoggi is gebeurd. De Britse zakenman Richard Branson stelt gesprekken met het Saoedische Public Investment Fund over een investerin­g van 1 miljard dollar (865 miljoen euro) uit na de verdwijnin­g van de journalist.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname