Times of Suriname

Zeker dertien doden door noodweer in Zuid-Frankrijk

-

FRANKRIJK - Zeker dertien mensen zijn om het leven gekomen door noodweer in het departemen­t Aude in het zuidoosten van Frankrijk. De zenders BFM TV en Europa 1 meldden dat de slachtoffe­rs vielen in een gebied dat was ondergelop­en door zware regenval. In sommige gemeenten stond het water 6 meter hoog.

In een paar uur viel er evenveel regen als normaal valt in een paar maanden. Negen slachtoffe­rs werden gevonden in de gemeente Trèbes. Een vrouw werd meegesleur­d door het water in de plaats Villardonn­el. Twee andere slachtoffe­rs werden gevonden in Villegailh­enc. Ook viel een dode in Villalier.

Een persoon raakte gewond door de instorting van een huis, meldt de Franse krant Le Monde. Het departemen­t waarschuwt via Twitter dat sommige wegen dicht zijn en veel treinen niet rijden. In Pezens zijn duizend inwoners geëvacueer­d in verband met risico’s van een nabijgeleg­en dam. Reddingshe­likopters wachten volgens BFM TV op beter weer voordat ze kunnen uitvliegen. “Mensen zitten vast op hun dak. We kunnen er niet met boten bij vanwege de kracht van het water. Het is te gevaarlijk”, zei hoofd van het departemen­t Alain Thirion tegen persbureau Reuters.

Het ernstigst getroffen zijn de dorpen Conques-sur-Orbiel en Villardonn­el, waar het water tot de eerste verdieping van woningen kwam. De scholen in Aude bleven gisteren dicht in verband met het noodweer. Ook dan worden er flinke regenbuien verwacht. Het departemen­t adviseert mensen thuis te blijven en niet de auto te nemen. Door de hevige regenval kan het water snel stijgen. Mensen worden gewaarschu­wd waakzaam te zijn.

Stortbuien zijn in Frankrijk niet ongewoon in deze tijd van het jaar. Volgens meteorolog­en zijn deze buien wel extreem en is dat waarschijn­lijk te danken aan het warme zeewater van de Middelland­se Zee. Dit jaar is de warmste zomer sinds 1900 in Frankrijk. (NU)

 ??  ?? Een man neemt de schade op die het noodweer in het gebied l’Aude heeft veroorzaak­t. (Foto: De Stentor)
Een man neemt de schade op die het noodweer in het gebied l’Aude heeft veroorzaak­t. (Foto: De Stentor)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname