Times of Suriname

Turbulent kwartaal deert TomTom niet

-

AMSTERDAM - Navigatied­ienstverle­ner TomTom heeft ondanks een turbulent kwartaal de bedrijfswi­nst naar verwachtin­g opgevoerd. De omzet komt wel lager uit dan een jaar eerder, blijkt uit een consensus van analistens­chattingen opgesteld door persbureau Bloomberg.

Analisten rekenen in doorsnee op een bedrijfswi­nst van bijna 41 miljoen euro, tegen ruim 31 miljoen euro in dezelfde periode in 2017. De omzet komt naar verwachtin­g uit op bijna 198 miljoen euro. Dat was vorig jaar een kleine 218 miljoen euro.

TomTom stond de afgelopen periode volop in de belangstel­ling toen auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi een deal sloot met techbedrij­f Google om diens software Android de basis voor de boordcompu­ter te maken. Die deal raakt vooral toekomstig­e order-instroom en niet de omzet, gaf het Nederlands­e bedrijf echter direct aan. Geen enkele klant is goed voor meer dan een tiende van de omzet, voegde TomTom daar aan toe.

Topman Harold Goddijn noemde de deal tussen Google en Renault-Nissan-Mitsubishi een wake-up call voor de autosector. Volgens hem willen techreuzen als Google de controle in die sector in handen krijgen en nemen automakers veel risico door die controle op te geven.

In dezelfde periode sloot TomTom contracten met Daimler Trucks, BMW en Peugeot. Ook kijkt de ondernemin­g naar de strategisc­he opties voor zijn divisie Telematics. Het onderdeel dat zich onder meer bezighoudt met voertuigvo­lgsystemen was vorig jaar goed voor 18 procent van de totale omzet van TomTom en daarmee de kleinste divisie. Er is geen deadline gesteld voor een beslissing over een eventuele verkoop. (De Telegraaf/Foto: Consumente­nbond)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname