Times of Suriname

Blokkade brexit treft handel CO2-rechten

-

BELGIE - De prijs van emissiehan­delsrechte­n voor CO2uitstoo­t dreigt in Europa fors te dalen als er geen deal over de brexit komt. Britse bedrijven zullen massaal hun opgekochte rechten aanbieden, wat de prijs drukt.

Die prijs is in de loop der jaren al fors teruggelop­en, maar is recent in de handen van hedgefonds­en weer tot leven gekomen. Om de uitstoot van broeikasga­ssen kosteneffe­ctief terug te dringen heeft de Europese Unie vanaf 2005 een emissie-handelsyst­eem opgezet en onderhoude­n. De CO2-prijs voor uitstoot van broeikasga­ssen was in de begintijd met rond 30 euro hoog, sindsdien gaat die tegen tussen 3 en 9 euro van de hand. Recent zorgde een toegenomen vraag vanuit beleggings­fondsen juist voor een prijsverho­ging. Maandag zakte zo’n eenheid met 1,9 procent tot onder euro 20 op het bericht uit Londen en het uitblijven van een overeenkom­st tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

De Britten gaan bij een harde brexit over naar een systeem met een belastingh­effing op uitstoot, de emissierec­hten verliezen hun waarde, zo blijkt uit een verklaring van de Britse overheid.

Daarmee komt 7 procent van de hele Europese uitstootre­chten op de markt, tot honderd miljoen ton CO2. De rechten hebben een waarde van 2 miljard euro. De Britse regering keert zich al langer tegen het pakket met regels van de EU. (De Telegraaf/ Foto: Sciencelin­e)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname