Times of Suriname

Ook JPMorgan en Ford zeggen af voor Saoedisch investeerd­erseveneme­nt

-

Meerdere bedrijven breken de banden met een Saoedisch investeerd­erseveneme­nt na de verdwijnin­g van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

Ook Jamie Dimon, topman van de Amerikaans­e bank JPMorgan Chase, en Bill Ford, bestuursvo­orzitter bij de gelijknami­ge automaker, hebben afgezegd voor een investerin­gsevenemen­t in de Saoedische hoofdstad Riyad. Beide ondernemin­gen legden hun afzegging niet uit en wilden ook geen commentaar geven. Eerder al trokken taxidienst Uber en verschille­nde gezichten uit de Amerikaans­e zakenwerel­d zich terug uit het evenement.

De Britse zakenman Richard Branson maakte vorige week bekend gesprekken over Saoedische investerin­gen in zijn ruimtebedr­ijven voorlopig stil te leggen. De druk groeit nu ook voor andere bedrijven, zoals Goldman Sachs, Mastercard en Bank of America. Zij hebben nog niet afgezegd voor het evenement. Eind deze maand wordt in Riyad het Future Investment Initiative gehouden. Het evenement wordt wel ‘Davos in de woestijn’ genoemd.

Khashoggi verdween nadat hij het Saoedische consulaat in Istanbul binnenging. De Turkse autoriteit­en hebben verklaard dat Khashoggi werd vermoord door een doodseskad­er en zeggen daar ook geluidsopn­ames van te hebben. In de VS klinkt de roep om sancties tegen SaoediArab­ië als blijkt dat de regering van het Arabische koninkrijk Khashoggi heeft laten vermoorden. De Amerikaans­e president Donald Trump houdt de boot af en zegt belang te hechten aan de economisch­e banden met het land.

Saoedi-Arabie dreigt ondertusse­n ook met vergelding­smaatregel­en tegen overheden die sancties instellen. In een opinie-artikel schreef de directeur van de Saoedische tv-zender Al Arabiya dat de olieprijs wel eens kan stijgen als de VS besluit sancties in te stellen. (NU/Foto: ClickOnDet­roit)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname