Times of Suriname

Nieuwe aanklacht wegens corruptie tegen Braziliaan­se president Temer

-

BRAZILIE - De Braziliaan­se nationale politie heeft een nieuwe aanklacht wegens corruptie, deelname aan criminele activiteit­en en het witwassen van geld ingediend tegen de Braziliaan­se president Michel Temer. De aanklacht is dinsdag ingediend bij een rechter in Brazilië. De advocaat van de president zegt aan dat hij de documenten nog niet heeft ingezien.

Temer zou geld hebben aangenomen om bedrijven van zakenrelat­ies toezegging­en te doen voor een goede positie in de havens van het land.

Naast Temer zijn zijn dochter, voormalige adviseur en nog acht anderen aangeklaag­d. De aanklager heeft nu vijftien dagen om te bedenken of hij de president wil vervolgen. Het is niet de eerste keer dat Temer vervolgd kan worden voor corruptie. In oktober 2017 stemde het Braziliaan­se parlement tegen vervolging van de president. Als de aanklager hier een zaak van wil maken, dan moet het parlement weer stemmen over de vervolging. Het hooggerech­tshof kan ook besluiten om Temer de onschendba­arheid af te pakken, waardoor

Associated Press

hij ook vervolgd kan worden. Het presidents­chap van Temer eindigt op 1 januari, waarna hij wel vervolgd kan worden.

De tweede ronde van de presidents­verkiezing­en is op 28 oktober. Temer doet niet mee aan de verkiezing­en en wordt dus sowieso vervangen. De rechts-populistis­che Jair Bolsonaro won de eerste ronde, maar kreeg geen meerderhei­d. Zijn tegenstand­er is Fernando Haddad, van de Arbeidersp­artij. Eerder werd Luiz Inácio Lula da Silva na zijn presidents­chap al veroordeel­d tot een gevangenis­straf wegens corruptie. De partijgeno­ot van Haddad zit nog vast en doet daarom niet mee aan de verkiezing­en.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname