Times of Suriname

“Als eerste bewoners hebben wij recht op onze grondgebie­den”

-

PARAMARIBO - De Vereniging van Inheemse Dorpshoofd­en in Suriname (VIDS) zegt dat er tot heden geen zichtbare stappen zijn genomen om de actuele onderwerpe­n in het bijzonder het Kaliña- en Lokono-vonnis (K&L-vonnis) en het Stappenpla­n ter realiserin­g van de wettelijke erkenning van de grondenrec­hten der inheemse volkeren in Suriname, te bewerkstel­ligen.

Dit zei Theo Jubitana, voorzitter van de vereniging tevens kapitein van Hollandse Kamp, gisteren op een persconfer­entie. De vereniging vindt dat als eerste bewoners van Suriname zij recht hebben op de grondgebie­den waar zij jaren op hebben gewoond. Sinds 1993 vecht de vereniging voor de wettelijke rechten van de inheemsen in Suriname. Volgens Jubitana is het bestuur gereed om juridische stappen te ondernemen indien er geen werk van wordt gemaakt om de beloftes na te komen. De deadline voor het K&L-vonnis is 28 januari 2019 en tot nu toe is alleen de samenvatti­ng van het vonnis vertaald. Ook is er niet gewerkt aan het zogeheten twaalf pagina’s tellende stappenpla­n. Volgens de voorzitter is minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeli­ng in juni 2018 door president Bouterse aangewezen om het stappenpla­n te realiseren. Tot op heden zijn er nog geen duidelijke stappen ondernomen. De vereniging bestaat uit vertegenwo­ordigers van bijkans tweeënvijf­tig dorpen die verspreid liggen. Jubitana zegt dat reeds tien dorpen zich hebben teruggetro­kken uit de vereniging. Wat de reden daarvoor is, is niet doorgegeve­n. Wel geeft de voorzitter toe dat indien de grondenrec­htenwet is aangenomen en de inheemsen in Suriname ook worden erkend, het een overwinnin­g zal zijn voor elke inheemse broeder of zuster.

Daarnaast is ook gebleken dat gronden in de districten Para en Saramacca, waaronder de dorpen Cabenda, Mata en Maho, zijn verkocht. Volgens Lloyd Read, voorzitter van de Organisati­e van Samenwerke­nde Inheemsen in Para (OSIP) neemt de verkoop van grote lappen grond de laatste jaren enorm toe. De situatie is zo erg geworden dat zelfs in woongebied­en stukken grond worden verkocht. De voorzitter zegt dat de OSIP en VIDS niet langer van plan zijn om deze vorm van vernederin­g aan te nemen. Grootgrond­bezitters zouden geen recht hebben om gronden van de inheemsen op te kopen zonder toestemmin­g. Daarnaast worden er zelfs activiteit­en ontplooid op de gronden.

Het bestuur van de VIDS is van plan om binnenkort de laatste ontwikkeli­ng van zaken onder de aandacht te brengen bij het Inter-Amerikaans­e Hof voor de Rechten van de Mens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname