Times of Suriname

Saoedische consul in Istanboel uit ambt ontheven wegens ‘overtredin­g’

-

SAOEDI-ARABIE - De Saoedische consul-generaal in Istanboel is gisteren uit zijn ambt ontheven. Er wordt een onderzoek naar hem ingesteld vanwege ‘overtredin­gen’. Dat staat in een verklaring van de Saoedische krant Sabq. De krant meldt niet aan wat voor ‘overtredin­gen’ consul Mohammad al-Otaibi zich schuldig zou hebben gemaakt. Het nieuws komt op dezelfde dag dat Turkije het onderzoek naar de verdwijnin­g van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi heeft uitgebreid naar het huis van de Saoedische consul. De Turkse politie wilde dinsdag al onderzoek doen op het terrein van de woning van de consul, maar mag dit alleen doen als het Saoedische onderzoeks­team hier bij is. Het team arriveerde gisteren aan het begin van de middag bij het huis van de consul. De Saoedische journalist, die met grote regelmaat kritiek uit op het Saoedische bewind en kroonprins Mohammed bin Salman, verdween op 2 oktober tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel. Saoedi-Arabië zegt dat hij het consulaat gewoon heeft verlaten, maar uit Turkse camerabeel­den is gebleken dat hij nooit is vertrokken.

De Turkse veiligheid­sdiensten zouden geluids- en beeldmater­iaal hebben bemachtigd waaruit blijkt dat Khashoggi in het consulaat is gemarteld en vermoord. Zowel de VS als veel Europese landen hebben ophelderin­g geëist van SaoediArab­ië. Geheime Saoedische documenten die The New York Times heeft bemachtigd tonen aan dat een aantal door Turkije geïdentifi­ceerde verdachten in de zaak van de vermiste Saoedische journalist uit de directe omgeving van de Saoedische kroonprins.

Veel grote bedrijven hebben aangegeven voorlopig af te zien van investerin­gen in Saoedi-Arabië zolang de zaak niet opgehelder­d is. Veel belangrijk­e economisch­e spelers hebben ook laten weten af te zien van deelname aan een grote investerin­gsconferen­tie die binnenkort in Riyad plaatsvind­t. De Amerikaans­e president Donald Trump, die sinds hij in het Witte Huis zit tegen adviezen van veel experts in veel heeft geïnvestee­rd in de handelsrel­atie met Riyad, zegt te geloven dat de kroonprins niets met de zaak te maken heeft. Hij baseert zich op een telefoonge­sprek met Bin Salman dat hij eerder deze week had.

Het feit dat Trump de claim van de kroonprins zonder voorbehoud zegt te geloven, leidde tot veel kritiek van Amerikaans­e politici. Veel Republikei­nen en Democraten roepen op tot sancties tegen Saoedi-Arabië vanwege de verdwijnin­g van de Amerikaans­e ingezetene.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname