Times of Suriname

CTSS-‘koorts’ is terug

-

SPORT - De opening van het Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedr­ijven (CTSS) vindt vrijdag plaats in het zwembad Parima. Gedurende twee intensieve weken (19 oktober tot en met 3 november) zullen de CBvS, Telesur, EBS, SZF, SLM, SWM, Staatsolie en KPS het tegen elkaar opnemen.

Vorig jaar werd groots de dertigste editie gevierd, maar het evenement bestaat bij deze 31e editie officieel dertig jaar. Het begon allemaal in 1988 toen de personeels­vereniging van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) het initiatief nam voor het organisere­n van een sporttoern­ooi voor staatsbedr­ijven. De moederbank haalde Telesur, SLM en het SZF erbij en deze sportactiv­iteit, die niet meer weg te denken is, werd geboren. De CTSS Plus-commissie heeft ervoor gekozen om de jubileumvi­ering in alle stilte te doen. “We hebben het vorig jaar door middel van extra activiteit­en reeds feest gevierd en zullen ons dit jaar meer op het toernooi focussen”, legt CTSS Plus-commissiev­oorzitter Annemarie Burgzorg uit. De slogan: ‘Celebratin­g 30 years of teamwork solidarity en sports!’ blijft ook onverander­d. “Wij hebben hiervoor gekozen, omdat wij nog steeds zitten in ons jubileumja­ar.”

CBvS veroverde vorig jaar haar eerste hoofdprijs en mag geduchte tegenstand verwachten. “We zijn voor een deel optimistis­ch en behoorlijk zenuwachti­g”, legt CBvSsportc­ommissievo­orzitter Humphrey Tjin Liep Shie uit. “Wij weten dat andere bedrijven zich heel goed voorbereid­en om ons te onttronen.” Naar zeggen van de voormalige politiekor­pschef heeft de CBvS door uiteenlope­nde redenen geen goede voorbereid­ing gehad. Het wordt steeds moeilijker om een team samen te stellen, doordat werknemers minder bewegen. Voornameli­jk bij de vrouwen bestaat er minder belangstel­ling. Met veel moeite is er toch een selectie samengeste­ld.

Hij jammert ook om de uitlandigh­eid van zwemsters Germaine Haimé en Stacy Sang. Vorig jaar hielpen de dames CBvS aan een tweede plaats achter winnaar SZF. Desondanks ziet de voorman wel voldoende kansen voor prolongati­e. Hij loopt echter niet te hard van stapel. “Op papier hebben wij betere teams dit jaar, maar dat zal in de praktijk nog moeten blijken.” Het factor geluk is volgens hem ook van eminent belang voor het vermijden van blessures vanwege de enorme belasting, die tijdens dit toernooi vaak zijn tol eist. “Dit komt mede door de beschikkin­g van een smalle selectie”, zegt Tjin Liep Shie. Winst van de eerste wedstrijd is daarom heel belangrijk. “Je bent dan automatisc­h bij de eerste vier en heb een voorsprong op de rest.” Gezien de verzwakkin­g van de zwemselect­ie zal de titelverde­diger bij de andere sportonder­delen zo hoog mogelijk moeten eindigen. Tjin Liep Shie denkt zelfs dat de CBvS bij basket-, voet-, zaal- en volleybal een goede beurt kan maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname