Times of Suriname

AkzoNobel gaat banen schrappen

-

AMSTERDAM - AkzoNobel zet het mes in het personeels­bestand. De verf- en lakkenmake­r van onder meer de merken Flexa en Sikkens moet tot 2020 200 euromiljoe­n besparen tot woede van de bonden. AkzoNobel-topman Thierry Vanlancker wilde over de details van de besparinge­n nog niet ingaan. „Wij zullen eerst in gesprek gaan met de werknemers en vakbonden.” De aankondigi­ng van de personeels­reductie is verrassend. Er is nog steeds geen cao voor de 4500 werknemers van AkzoNobel en de bonden en het concern zijn na forse ruzie eigenlijk net weer heel voorzichti­g achter de onderhande­lingstafel gekropen. FNV-bestuurder Erik de Vries is dan ook ziedend. “Het is onbegrijpe­lijk dat we via de media moeten vernemen dat er een banenverli­es dreigt, zonder dat de bonden hierover zijn geïnformee­rd. Ze gooien daarmee opnieuw olie op het vuur.”

Er is afgelopen periode regelmatig gestaakt bij de vestiginge­n van AkzoNobel. De werknemers willen een forse loonsverho­ging en een aanvulling van 400 miljoen euro om het pensioente­kort weg te werken. „Deze aankondigi­ng is een klap in het gezicht van alle medewerker­s die de afgelopen maanden gestaakt hebben”, stelt De Vries.

Beleggers verheugd

Aandeelhou­ders kunnen de extra besparing van 200 miljoen euro wel waarderen. Zij belonen het aandeel fors. Rond het middaguur stond het aandeel 4% hoger op 77,10 euro. ,,Ik kan geen andere reden bedenken dat het komt door de aankondigi­ng van extra kostenbesp­aringen en dat het aandeel afgelopen periode al gezakt is”, zegt Corné van Zeijl, beursanali­st bij vermogensb­eheerder Actiam. ,,Verder zijn de prestaties van AkzoNobel namelijk beneden verwachtin­g.”

De verfmaker die woensdag voor het eerst kwartaalci­jfers presenteer­de sinds de afsplitsin­g van de chemietak die aan de Amerikaans­e investeerd­er Carlyle is verkocht, heeft in het derde kwartaal ondanks een lagere omzet zijn winstgeven­dheid weten te verbeteren.

Duurdere verf

De omzet daalde met 4% en kwam uit op 2,3 miljard euro. Door een afzwakkend­e markt zag AkzoNobel met 6% afnemen. Negatieve wisselkoer­seffecten en hogere grondstofp­rijzen hebben een forse impact op de resultaten. Ondanks de omzetdalin­g wist AkzoNobel de winstgeven­dheid te verbeteren door de prijzen van verf (5%) en lakken (7%) te verhogen en fors in de kosten te snijden.

Winstwaars­chuwing

De operatione­le winst steeg van 225 euro in het derde kwartaal van 2017 naar 243 euro miljoen in dezelfde periode dit jaar. Dit is evenwel een fractie lager dan door analisten vooraf was verwacht. Vanlancker verwacht dat de prijzen voor grondstoff­en dit jaar blijven oplopen, maar minder snel dan begin van dit jaar. Vorige week kwam de directe concurrent en belager PPG nog met een winstwaars­chuwing vanwege de gestegen grondstofk­osten.

(De Telegraaf/Foto: D&D

Coatings)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname