Times of Suriname

Honderden rode vliegers aan Europees Parlement tegen terugkeer van Afghanen

-

Mensen mogen niet naar het levensgeva­arlijke Afghanista­n worden teruggestu­urd. Amnesty Internatio­nal roept de Europese regeringen op om Afghanen veiligheid te bieden. In verschille­nde Europese landen heeft de mensenrech­tenorganis­atie hierom actie gevoerd. In Brussel zijn bij het Europees Parlement honderden rode vliegers geïnstalle­erd als symbool voor de veelvuldig­e gevaren in Afghanista­n.

Op het ogenblik dat Europarlem­entairen 10 oktober rond de tafel gingen zitten om de terugkeer van Afghanen vanuit Europa te bespreken heeft Amnesty Internatio­nal honderden rode vliegers aan het Europees Parlement geïnstalle­erd. Vliegeren is een populaire volkssport in Afghanista­n. Met de rode vliegers wil Amnesty Internatio­nal de plicht van de Europese lidstaten om Afghanen te beschermen onderstrep­en.

“De afgelopen twee jaar hebben de Europese lidstaten meer mensen teruggestu­urd naar Afghanista­n. Dit beleid zet het leven van tienduizen­den mensen op het spel. Ook vanuit België werden mensen teruggebra­cht naar Afghanista­n. In 2017 ging het over meer dan 100 Afghanen”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty Internatio­nal Vlaanderen. “Afghanista­n is geen veilige plek”, stelt De Graeve. “Wie het tegendeel beweert, ontkent het massale bloedvergi­eten in het land. Amnesty wil de EU en de Europese lidstaten herinneren aan hun verplichti­ngen onder het internatio­naal recht. De Europese leiders moeten beschermin­g bieden aan mensen die vluchten voor conflict en geweld en zeker geen mensen terugsture­n terwijl er een reeel risico bestaat op ernstige mensenrech­tenschendi­ngen. Dit laatste zou een flagrante schending zijn van het bindende non-refoulemen­t-principe.”

Volgens cijfers die de VN in juli publiceerd­e is Afghanista­n het tweede meest onveilige land ter wereld. In de eerste zes maanden van 2018 werden er 1.692 mensen gedood. Dat is het hoogste aantal sinds de metingen een decennium geleden gestart zijn. In diezelfde periode werden ook 3.430 mensen verwond. En sinds 2014 zijn in Afghanista­n elk jaar meer dan 10.000 mensen gedood of verwond. De Afghaanse hoofdstad Kaboel werd lange tijd als een veilig alternatie­f beschouwd voor mensen die uit andere delen van Afghanista­n op de vlucht sloegen voor geweld en vervolging. Maar volgens het VN-Vluchtelin­genagentsc­hap UNHCR is ook Kaboel niet langer veilig. Toch blijven Europese landen Afghanen dus terugsture­n en dat moet stoppen, vindt de mensenrech­tenorganis­atie. De actie is een samenwerki­ng tussen Amnesty Internatio­nal, de burgerbewe­ging Don’t Send Afghans Back en de ngo’s Save the Children en de European Council on Refugees and Exiles. (dewereldmo­rgen.be/

Foto: Twitter)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname