Times of Suriname

Aarde kan 10 miljard mensen voeden

-

Het kan, 10 miljard mensen voeden zonder milieugren­zen voor de aarde te overschrij­den, stelt een nieuw onderzoek in Nature. Maar dan moeten we wel flink sleutelen aan onze voedsel- en afvalprodu­ctie, en vooral veel minder vlees eten. De wereldbevo­lking blijft snel groeien en zal tegen 2050 bijna 10 miljard mensen tellen, waarschuwe­n de Verenigde Naties. De grote vraag is of de ecosysteme­n op aarde zo’n enorme groep mensen nog wel van voldoende voedsel kunnen voorzien.

Dat is wel degelijk mogelijk, besluiten wetenschap­pers nu in een studie in het gezaghebbe­nde tijdschrif­t Nature. Maar dan zijn er wel grote veranderin­gen nodig om te vermijden dat de mondiale grenzen overschred­en worden. Vooral onze vleesconsu­mptie moet naar beneden, in westerse landen zelfs met 90 procent. Daarnaast zijn ook diepgaande veranderin­gen nodig in de landbouwme­thoden en een halvering van de voedselver­spilling. Alleen zo kan vermeden worden dat de mondiale grenzen worden overschred­en en de leefbaarhe­id van de aarde in het gedrang komt, zeggen ze. Denk daarbij aan klimaatver­andering, veranderin­gen in landgebrui­k, uitputting van drinkwater en vervuiling van ecosysteme­n. “Geen enkele van die oplossinge­n is op zich voldoende om het overschrij­den van mondiale grenzen te vermijden,” zegt hoofdauteu­r Marco Springmann van de Universite­it van Oxford. “Zonder gecoördine­erde actie kunnen de milieu-effecten van ons voedselsys­teem tegen 2050 met wel 50 tot 90 procent toenemen.”

Wim de Vries

van Wageningen Universite­it, medeauteur van de publicatie, wijst op het belang van het wereldwijd verbeteren van het landbouwku­ndig beheer: “De management­methoden en technologi­eën in de landbouw moeten verbeteren om de druk op landbouwgr­ond, zoetwaterw­inning en kunstmestg­ebruik te beperken”, zegt hij. “We kunnen niet anders dan de kringlopen beter te sluiten en daarmee het kunstmestg­ebruik te vermindere­n. Daarvoor zijn de juiste stimuli in de landbouw noodzakeli­jk, zoals een eerlijke prijs, evenals kennis en ondersteun­ing om de best beschikbar­e praktijken toe te passen.” Toenemende opbrengste­n van bestaande akkers, een evenwichti­ge toepassing en recycling van meststoffe­n en een betere waterhuish­ouding kunnen de milieu-effecten van de hedendaags­e landbouw, samen met dieetveran­dering en verminderi­ng van voedselver­lies, met ongeveer de helft vermindere­n.” De wetenschap­pers benadrukke­n dat veel van de oplossinge­n die ze hebben onderzocht nu al gebruikt worden in verschille­nde plekken in de wereld. “Maar er is een sterke coördinati­e en wereldwijd­e toepassing nodig om echt effect te hebben,” zegt Springmann. “Als het gaat om diëten is samenwerki­ng tussen overheid en bedrijfsle­ven essentieel om veranderin­gen in de richting van gezonde en meer plantaardi­ge voeding mogelijk en aantrekkel­ijk te maken voor een groot aantal mensen.” De aanpak vereist maatregele­n in de hele voedselket­en, van opslag en transport, via verpakking­en en etiketteri­ng tot veranderin­gen in wetgeving en gedrag van de voedingsin­dustrie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname