Times of Suriname

Honger blijft maar toenemen in Latijns-Amerika

-

Voor het derde jaar op rij neemt de honger toe in Latijns-Amerika. “Je kunt het accepteren in een jaar van grote droogte of een crisis, maar als dit drie jaar op rij gebeurt, wijst dit op een trend.” “Het is heel schrijnend dat we geen vooruitgan­g boeken”, zegt Julio Berdegué, hoofd van de Voedsel- en Landbouwor­ganisatie (FAO) van de VN in Latijns-Amerika en de Caraïben. “Dit gaat de verkeerde kant uit, we gaan achteruit. Je kunt het accepteren in een jaar van grote droogte of een crisis, maar als dit drie jaar op rij gebeurt, wijst dit op een trend.” “Ook als we nu tussenbeid­e zouden komen, de overheden, het maatschapp­elijk middenveld, de ngo’s, de kerken, de gemeenscha­ppen, dan is hun leven al gemarkeerd. Het ontwikkeli­ngspotenti­eel van een kind waarvan de eerste maanden en jaren van het leven worden gekenmerkt door ondervoedi­ng, is voor zijn hele leven radicaal beperkt.”

In het stadje Los Muermos, in de buurt van Puerto Montt, 1.100 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago, verzamelen negen vrouwen en twee mannen algen. Het is een van de nieuwe voedingspr­oducten waarmee Chilenen ondervoedi­ng proberen tegen te gaan. Hun sterproduc­t is confituur van cochayuyo, een zeewiersoo­rt. “Ik ben opgegroeid in het water. Ik werk al meer dan 30 jaar met de zee”, zegt Ximena Cárcamo (48), voorzitter van visserscoö­peratie Flor del Mar. Ze wijst op het grote potentieel van zeewier, zeker voor een regio waar een hoge mate van armoede en sociale kwetsbaarh­eid in ondervoedi­ng resulteert.

“We halen een toegevoegd­e waarde uit producten die we in ons dorp vinden. We willen dat mensen ze eten en daarom maken we er confituur mee, want kinderen eten geen zeewier. In Chili hebben we zoveel dingen die de mensen niet eten die de voeding zouden kunnen verbeteren.” In een eerste fase gingen ze met de steun van Onderzoeks­centrum voor Aquacultuu­r en Visserij na welke algen en zeewieren een hoge voedingswa­arde hebben, rijk zijn aan mineralen, eiwitten, vezels en vitaminen, met een lage concentrat­ie van suikers. Daarmee maakten ze een kookboek, met zowel zoete als hartige recepten, onder meer cochayuyo-ijs. Nu gaan ze ook energierep­en maken. “We willen de scholen bereiken. Omdat ze daar geen algen eten, gaan we ze mengen met gedroogd fruit dat we hier maken.” Van kinds af gezond en gevarieerd eten is de beste manier om ondervoedi­ng tegen te gaan, en ook overgewich­t en obesitas te bestrijden, zegt ze. “Bijna 60 procent van de bevolking in de regio heeft overgewich­t. Er zijn 250 miljoen mensen die risico lopen op diabetes, darmkanker of een beroerte.” Dat risico is vooral groot bij de 105 miljoen mensen met obesitas. “Meer dan zeven miljoen kinderen hebben obesitas, ze hebben problemen met zelfrespec­t, emotionele en lichamelij­ke ontwikkeli­ng. Ze lopen kans jong te sterven.” Op 16 oktober is het Wereldvoed­seldag. Het motto dit jaar is: “Onze daden zijn onze toekomst. Honger wereldwijd bannen tegen 2030 is mogelijk.” Er zijn nog twaalf jaar te gaan om het tweede duurzame ontwikkeli­ngsdoel (SDG2) te realiseren, de honger in de hele wereld tot nul terugbreng­en. Berdegué benadrukt dat men vooral banen moet creëren en de inkomens moet verhogen. “In Latijns-Amerika is er geen eten te kort. We hebben geld nodig om eten te kopen.” Berdegué vraagt dat de Latijns-Amerikaans­e landen hun strijd tegen armoede opvoeren. Volgens de jongste cijfers van de Economisch­e Commissie voor LatijnsAme­rika en de Caraïben, een VN-instantie, nam de armoede in de regio toe tussen 2014 en 2017. Nu leven er 186 miljoen mensen in armoede, 30 procent van de bevolking. Extreme armoede treft 10 procent van de bevolking. (dewereldmo­rgen.be/Foto:

Inter Press Service)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname