Times of Suriname

Migratie is basis van economisch­e ontwikkeli­ng

-

Ondanks de uitdaginge­n die migratie met zich meebrengt, is het ook de basis van economisch­e en menselijke ontwikkeli­ng, zegt de VN-Voedselen Landbouwor­ganisatie (FAO). Het beleid moet daar beter op afgestemd worden. De FAO keek specifiek naar platteland­smigratie en dringt er bij landen op aan de bijdrage van dergelijke migranten aan de economisch­e en sociale ontwikkeli­ng te maximalise­ren. “We kunnen de uitdaginge­n en kosten die migratie met zich meebrengt niet negeren”, zegt FAO-directeur José Graziano da Silva. “Het doel moet zijn om van migratie een keuze te maken, geen noodzaak, en tegelijk de positieve impact ervan te maximalise­ren terwijl de negatieve impact geminimali­seerd wordt.” Andrea Cattaneo, de auteur van het rapport, laat zich in soortgelij­ke bewoording­en uit. “Ondanks alle uitdaginge­n die migratie met zich meebrengt, is het ook de basis van economisch­e, sociale en menselijke ontwikkeli­ng.” Hoewel internatio­nale migratie vaak de krantenkop­pen haalt, benadrukt het rapport dat interne of binnenland­se migratie een veel omvangrijk­er fenomeen is. Meer dan een miljard mensen in ontwikkeli­ngslanden zijn in eigen land verhuisd, en in 80 procent van de gevallen ging het om bewegingen op het platteland.

Migratie tussen ontwikkeli­ngslanden is ook omvangrijk­er dan die naar rijke landen. Wereldwijd wordt ongeveer 85 procent van de vluchtelin­gen bijvoorbee­ld opgevangen in ontwikkeli­ngslanden, en minstens een derde daarvan op het platteland. Cattaneo wijst op de link tussen interne en internatio­nale migratie door te stellen dat interne migranten in ontwikkeli­ngslanden vijf keer vaker naar het buitenland vertrekken dan mensen die niet verhuisd zijn. Een aanzienlij­k deel van de internatio­nale migranten komt uit platteland­sregio’s. Volgens de FAO migreert bijna 75 procent van de platteland­shuishoude­ns in Malawi internatio­naal. Mensen trekken al eeuwenlang van de ene naar de andere plaats. In onze tijd doen veel migranten dat uit noodzaak, niet als keuze. Naast een toename van het aantal langdurige crises, waardoor mensen op de vlucht gejaagd worden, is sprake van een gebrek aan inkomsten en werkgelege­nheid.

Verslechte­rende milieuomst­andigheden en landbouwpr­oductivite­it zetten platteland­sbewoners ook aan tot migratie. Een recente studie linkt een stijging van de temperatuu­r met 1 graad Celsius, aan een toename van 5 procent van het aantal internatio­nale migranten. En dan gaat het niet alleen om mensen die afhankelij­k zijn van landbouw.

In andere landen zoals, Thailand en Ghana, wordt migratie gestimulee­rd door gebrek aan infrastruc­tuur en toegang tot onderwijs, gezondheid­szorg en andere diensten. Dit laat zien hoe belangrijk het is om te investeren in platteland­sregio’s, zodat mensen daar een leven kunnen opbouwen en om te voorkomen dat migratie uit de hand loopt. Cattaneo zegt dat het daarbij van groot belang is het juiste type investerin­gen te doen. “Ontwikkeli­ng op zichzelf zal migratie niet vermindere­n. Alleen met het juiste soort ontwikkeli­ng en investerin­gen kun je een deel van de migratie vermindere­n.”

De FAO ziet het meest heil in investerin­gen in sociale dienstverl­ening en regionale infrastruc­tuur in of in de buurt van platteland­sregio’s. Te denken valt dan bijvoorbee­ld aan opslagfaci­liteiten (met koeling) voor landbouwpr­oducten en het opzetten van groothande­ls. Dat genereert volgens de FAO werkgelege­nheid in zowel de landbouw als de non-foodsector­en en geeft mensen meer redenen om niet naar de al overvolle steden te vertrekken.

Cattaneo pleit ook voor gewassen die beter tegen droogte kunnen. “Migratie is een vrije keuze, maar als je thuis goede kansen creëert, zullen veel mensen besluiten niet te migreren. Een deel zal toch gaan, en dat is prima – dat is meestal het soort migratie dat werkt. Migratie die niet uit noodzaak, maar als keuze gebeurt.”

Migratie speelt vaak een significan­te rol als het gaat om het vermindere­n van ongelijkhe­id, zegt Cattaneo, en is zelfs onderdeel van een van de Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelen (SDG 10), die gericht is op het vermindere­n van ongelijkhe­id binnen en tussen landen. Door ongelijkhe­id in hun eigen land te vermindere­n, dragen migranten ook bij aan economisch­e transforma­tie en ontwikkeli­ng wereldwijd. “We kijken naar de uitdaginge­n zonder ons te realiseren welke kansen migratie met zich meebrengt. Uiteindeli­jk zijn mensen een hulpbron voor de samenlevin­g”, zegt Cattaneo. “Als we manieren vinden om ze productief te laten zijn, voegt dat waarde toe voor het bestemming­s- of gastland.”

( dewereldmo­rgen.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname