Times of Suriname

Jonge moeder gepakt met drugs in intieme delen

-

PARAMARIBO/NIORT - Een trip naar Suriname om 1,44 kilogram op te halen, is een Frans-Guyanese vrouw duur komen te staan. De twintigjar­ige moeder van twee kleine kinderen werd de afgelopen week veroordeel­d tot drie jaar gevangenis­straf. Zij kreeg ook nog een fikse boete en mag voor vijf jaar Frankrijk niet bezoeken, als zij haar straf heeft uitgezeten en is uitgezet.

Zij werd enkele dagen terug op het treinstati­on van Niort, in West-Frankrijk, gearrestee­rd vanwege haar zenuwachti­g gedrag. Tijdens de ondervragi­ng gaf zij toe cocaïne bij zich te hebben. Een deel had zij in haar vagina verstopt en een ander deel zat in de naden van haar reistassen. De vrouw heeft geen opleiding, is werkloos en staat er alleen voor om voor haar drie maanden oude baby en kleuter van vier jaar te zorgen. Dit maakte haar een makkelijke prooi voor mensenhand­elaren die haar konden overhalen om de Marowijner­ivier over te steken om wat cocaïne in Suriname op te halen. Zij moest vervolgens weer de oversteek maken om via de luchthaven van Cayenne naar Frankrijk te vliegen. Voor haar ‘diensten’ zou zij 10.000 euro ontvangen van haar opdrachtge­vers. Wie dat zijn, werd niet duidelijk tijdens de zitting vrijdag.

Haar advocaten probeerden haar nog in een slachtoffe­rpositie te brengen door te benadrukke­n dat zij, vanwege haar noodsituat­ie, overging tot een wanhoopsda­ad. Daar wilde de openbare aanklager niets van weten. “Zij heeft bewust haar lichaam gebruikt om het spul te vervoeren met als doel daar voordeel uit te halen”, werd aangevoerd door het Openbaar Ministerie. De strafeis was drie jaar en tien maanden. De rechter vond drie jaren gevangenis­straf meer dan toepasseli­jk voor de jonge moeder.

Tijdens het laatste overleg tussen Suriname en Frankrijk, in Albina, is breedvoeri­g gesproken over de grensovers­chrijdende criminalit­eit, waaronder de cocaïne die via Frans-Guyana in Europa terechtkom­t. De Franse rechtbank heeft meerdere malen opgeroepen tot een strakker grensbelei­d richting Suriname aangezien de drugsbazen, volgens hen, in Suriname zitten en directe banden onderhoude­n met de afnemers in Frankrijk. Frans-Guyanezen dienen meestal als koeriers vanwege hun Frans paspoort waarmee zij makkelijk Europa kunnen binnenkome­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname