Times of Suriname

Ontwerpbeg­roting 2019 breekt met ‘hokjesment­aliteit’ ministerie­s

-

PARAMARIBO - De door president Desi Bouterse ingediende Ontwerpbeg­roting 2019 verschilt qua samenstell­ing en indeling met voorgaande jaarplanne­n. Het Jaarplan 2019 kent geen enge afgebakend­e beleidspro­gramma’s per ministerie, maar is opgesteld volgens de ResultsBas­ed Management­methode (RBM) die voor effectieve­re planning en uitvoering­scapacitei­t moet zorgen.

In het jaarplan dat 168 pagina’s telt, is er ook een prioriteit­sprogramma opgenomen waarin behoorlijk wat middelen zijn vrijgemaak­t ter stimulerin­g van particulie­re investerin­gen. Voor 2019 is SRD 255,7 miljoen opgenomen voor programma’s voor de overheid die prioriteit zouden moeten genieten terwijl voor stimulerin­g van particulie­re investerin­gen, indicatief USD 170,8 miljoen is geprojecte­erd. Het laatste denkt de overheid vrij te maken door geld te besparen, schenkinge­n en concession­ele leningen en investerin­gen van particulie­ren zelf.

De Stichting Planbureau Suriname, die verantwoor­delijk is voor de nieuwe samenstell­ing van de staatsbegr­oting streeft met het nieuwe concept meer samenhang te brengen in de output van de beleidsvoo­rnemens van de regering en de besteding van de beschikbar­e financiële middelen. Het planbureau geeft enkele kritische kanttekeni­ngen mee aan de regering als het gaat om realisatie van de nationale ontwikkeli­ngsdoelen. Volgens directeur Reynold Simons is er sprake van een versplinte­rd planningss­ysteem dat nog altijd onvoldoend­e geïntegree­rd is in de financiële administra­tie van de overheid. “Zolang dit niet opgelost is, zullen profession­ele monitoring en evaluatie slechts een wens blijven en daarmee ook doelmatigh­eid en controle op bestedinge­n van belastingg­elden”, laat Simons in zijn commentaar op het Jaarplan 2019 weten.

Uit het jaarplan is te halen dat de overheid nog een lange weg heeft te gaan om te komen tot een ideaal planningsa­pparaat dat afgestemd is op de uitvoering­scapacitei­t. Zo moet er hard getrokken worden aan planunits op alle ministerie­s en een nationaal monitoring- en evaluatie-instituut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname