Times of Suriname

Kransleggi­ng ter ere van 165 jaar vestiging Chinezen in Suriname

-

PARAMARIBO - “Het maakt niet uit of men één jaar of honderd jaar woont in Suriname. Het gaat om de manier hoe wij met elkaar wonen en werken. Wij zullen in harmonie werken aan de opbouw van Suriname.” Dit zegt minister Stephan Tsang van Handel, Industrie en Toerisme. In het kader van 165 jaar Chinese Immigratie in Suriname vond er op 20 oktober een kransleggi­ng plaats in het Vriendscha­pspark bij het monument ter ere van de Chinese vestiging in Suriname. Volgens Tsang is het zeer toepasseli­jk dat in het Vriendscha­pspark tevens het Trefossapl­ein de jubilea van de verschille­nde bevolkings­groepen worden gevierd. Tsang vertelt dat de dichter Trefossa degene is geweest, die de bekende zin ‘Hoe wij hier ook samen kwamen’ in het Surinaamse volkslied heeft bedacht. De bewindsman zegt dat die ene zin veel betekent aangezien 165 jaar geleden de eerste veertien Chinezen aankwamen in Suriname. Sindsdien zijn er meer Chinezen naar Suriname gekomen en zij hebben zich ontwikkeld binnen de verschille­nde branches. Ook bedankte de minister de Chinese delegaties uit Aruba, Hong Kong, Curaçao en Nederland, die speciaal voor de festivitei­ten rond de viering van de immigratie zijn afgereisd naar Suriname.

Lui Quan, ambassadeu­r van de Volksrepub­liek China, zegt dat in de twee maanden dat hij in Suriname is, hij veel warmte en liefde heeft gehad. Deze herdenking­sdag heeft hij te danken aan de voorouders, die hard hebben gewerkt. De ambassadeu­r gaf ook aan dat hij zich slechts een kleine voorstelli­ng van kan maken hoe zwaar het voor hen geweest moest zijn om China achter te laten. Ook gaf hij aan dat Suriname een land is vol potentie, dat veel investeerd­ers trekt uit China. Quan is ook ervan overtuigd dat gezien de culturele diversitei­t Suriname gemaakt kan worden tot een cultureel centrum binnen het Caribische Gebied. Op zo een manier kunnen alle bevolkings­groepen in vrede en harmonie leven met elkaar. Elvira Sandie, directeur van het directoraa­t Cultuur, gaf tijdens haar toespraak aan dat de Chinezen heel trots mogen zijn op wat zij in 165 jaar binnen de gemeenscha­p hebben bereikt. De Chinese gemeenscha­p heeft zich niet alleen kunnen uitbreiden binnen de vele economisch­e sectoren, maar werkt ook goed samen met andere bevolkings­groepen. Dit doet zij door middel van culturele uitwisseli­ngen en leiderscha­ptraininge­n. Volgens Sandie kan Suriname door deze goede samenwerki­ng met de Chinezen doorgaan als de bromki dyari dat het is. Naast de kransleggi­ng in het Vriendscha­pspark vond ook een kransleggi­ng plaats te Mariënburg in het district Commewijne. Daar kwamen de eerste veertien Chinese immigrante­n aan.

 ??  ?? Minister Stephan Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, Lui Quan, ambassadeu­r van de Volksrepub­liek China en Elvira Sandie, directeur van het directoraa­t Cultuur, legden zaterdag kransen bij het monument ter ere van de Chinese vestiging in Suriname in het Vriendscha­pspark.
Minister Stephan Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, Lui Quan, ambassadeu­r van de Volksrepub­liek China en Elvira Sandie, directeur van het directoraa­t Cultuur, legden zaterdag kransen bij het monument ter ere van de Chinese vestiging in Suriname in het Vriendscha­pspark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname