Times of Suriname

Massabetog­ing in Londen voor brexitrefe­rendum

-

LONDEN - In het centrum van Londen hebben zaterdag tienduizen­den mensen deelgenome­n aan een antibrexit­demonstrat­ie. De betogers willen dat er een nieuw referendum komt over de brexit. De organisato­ren stellen volgens de Britse media dat maar liefst 500.000 mensen deelnamen aan de betoging. Vooraf hadden ze laten weten 100.000 mensen te verwachten. Onder meer de Londense burgemeest­er Sadiq Khan nam deel aan de optocht. Hij twitterde dat de mars een ‘historisch moment in onze democratie’ is. Ook opvallend veel studenten namen deel aan de betoging van People’s Vote. De organisato­ren hadden vooral jongeren opgeroepen om deel te nemen aan de manifestat­ie, omdat hun mening twee jaar geleden genegeerd werd, aldus People’s Vote.

Als de regering erin slaagt om met de Europese Unie afspraken te maken over de voorwaarde­n van het Britse vertrek, moet het volk de kans krijgen zich daarover uit te spreken, vinden de betogers. De demonstran­ten in Londen droegen onder meer Europese vlaggen bij zich en borden met slogans als ‘Exit brexit’. Een jonge demonstran­t had de boodschap: “Ik ben 16. Brexit heeft mijn toekomst afgepakt.”

Premier Theresa May is tegen een tweede referendum, maar binnen haar partij zijn ook voorstande­rs. Het is de Britse regering en de resterende 27 EU-landen overigens nog niet gelukt om overeenste­mming te bereiken over de scheiding en de relatie daarna. Eigenlijk had er al een akkoord moeten zijn, maar dat bleek onhaalbaar. Brexitonde­rhandelaar Michel Barnier kreeg eerder deze week meer tijd voor de onderhande­lingen met het Verenigd Koninkrijk.

(NU)

 ??  ?? Duizenden Britten, onder wie veel jongeren, zijn in Londen de straat opgegaan om een tweede brexit-referendum te eisen.(Foto: The Guardian)
Duizenden Britten, onder wie veel jongeren, zijn in Londen de straat opgegaan om een tweede brexit-referendum te eisen.(Foto: The Guardian)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname