Times of Suriname

Trump: ‘VS trekt zich terug uit kernwapena­kkoord met Rusland’

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft zaterdag gezegd dat zijn land zich terugtrekt uit een kernwapenv­erdrag met Rusland. De Verenigde Staten beschuldig­en de Russen ervan de afspraken te schenden. Het gaat om het Intermedia­teRange Nuclear Forces Treaty uit 1987, waarin de VS en de toenmalige Sovjet-Unie afspraken geen nieuwe raketten voor de middellang­e afstand (500 tot 1.000 kilometer) te zullen ontwikkele­n. Raketten die vanaf zee worden gelanceerd vielen niet onder het verdrag, dat na de val van de Sovjet-Unie werd overgenome­n door Rusland.

Volgens de Amerikanen ontwikkelt Rusland een kruisraket voor de middellang­e afstand en schendt het land daarmee de bepalingen van het akkoord. Moskou ontkent dat. “We gaan niet toestaan dat zij een kernwapeno­vereenkoms­t schenden en wapens maken die wij niet mogen maken”, zei Trump volgens Amerikaans­e media zaterdag tegen journalist­en na een campagnebi­jeenkomst in Nevada. “Wij hebben de afspraken gerespecte­erd, maar Rusland heeft dat helaas niet gedaan, dus we gaan het verdrag beëindigen, we gaan ons eruit terugtrekk­en.” De president sluit zich daarmee aan bij de standpunte­n van zijn nationale veiligheid­sadviseur, John Bolton, die al langer aandringt op een einde aan het akkoord. Bolton bracht gisteren een bezoek aan Moskou om te spreken met zijn Russische tegenhange­r, Nikolai Patrushe. Het is waarschijn­lijk dat het kernwapenv­erdrag ook ter sprake kwam.

Trump voegde daaraan toe dat er voor de VS niets anders op zit dan zelf ook dergelijke wapens te gaan produceren, tenzij ‘Rusland en China naar ons toekomen en zeggen: laten we allemaal de slimme keuze maken dat niemand van ons deze wapens ontwikkelt’. ”Deskundige­n waarschuwe­n dat het Amerikaans­e besluit kan leiden tot een nieuwe kernwapenw­edloop tussen de VS en Rusland. Trump sprak zich tijdens het persmoment op zaterdag ook nog even uit over de vermissing van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die volgens de Amerikaans­e bondgenoot Saoedi-Arabië om het leven kwam bij een ruzie op het Saoedische consulaat in Istanboel.

Toen hem werd gevraagd of hij genoegen neemt met dat verhaal, antwoordde de Amerikaans­e president dat het een ‘goede eerste stap’ is, maar dat er nog steeds onbeantwoo­rde vragen zijn. Aanvankeli­jk noemde Trump de Saoedische verklaring nog ‘geloofwaar­dig’.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname