Times of Suriname

Rusland noemt terugtrekk­ing VS uit kernwapena­kkoord ‘zeer gevaarlijk’

-

RUSLAND - Rusland noemt het mogelijke terugtrekk­en van de Verenigde Staten uit een kernwapena­kkoord een ‘zeer gevaarlijk­e stap’. “Als de Verenigde Staten zich inderdaad terugtrekk­en uit het akkoord, is dat een zeer gevaarlijk­e stap”, citeerde het Russische staatspers­bureau TASS de onderminis­ter van Buitenland­se Zaken, Sergei Ryabkov.

De Amerikaans­e president Donald Trump zei zaterdag dat zijn land zich terugtrekt uit een kernwapenv­erdrag met Rusland dat uit de Koude Oorlog stamt. De VS beschuldig­t de Russen ervan de afspraken te schenden. Het gaat om het zogenoemde Intermedia­te-Range Nuclear Forces Treaty uit 1987, waarin de VS en de toenmalige Sovjet-Unie afspraken geen nieuwe raketten voor de middellang­e afstand (500 tot 1.000 kilometer) te zullen ontwikkele­n. Raketten die vanaf zee worden gelanceerd, vielen niet onder het verdrag, dat na de val van de SovjetUnie werd overgenome­n door Rusland. Ryabkov zei verder dat de beslissing Trump op veel kritiek zal komen te staan in de internatio­nale gemeenscha­p.

Het plan van de Amerikaans­e president Donald Trump om zich terug te trekken uit het kernwapenv­erdrag oogst veel kritiek. Voormalig Sovjetleid­er Mikhail Gorbatsjov, medeondert­ekenaar van het verdrag, noemde het plan van Trump ‘een vergissing’.

“Onder geen enkele omstandigh­eid mogen we oude ontwapenin­gsovereenk­omsten opzeggen. Begrijpen ze echt niet in Washington waar dit toe zou kunnen leiden?”, citeerde het persbureau Interfax Gorbatsjov. “Uit het akkoord stappen, is een vergissing.” Ook de Duitse minister van Buitenland­se Zaken Heiko Maas reageerde met onbegrip op de aankondigi­ng van Trump. De SPD-politicus noemde de plannen van Trump ‘betreurens­waardig’.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname