Times of Suriname

Help, mijn wimpers vallen uit! Van voeding tot hormonen: dit zijn de oorzaken

-

Ik weet niet hoe het met u zit, maar als er aan mij gevraagd wordt zonder welk beautyprod­uct ik absoluut niet kan, dan zeg ik mascara. U ziet, lange, volle wimpers komen haast wekelijks voor in mijn dromen en als het product daarbij een handje kan helpen, dan beloof ik dat eeuwige trouw. Al zijn de meeste dromen vaak bedrog en vallen wimpers soms uit. Waarom gebeurt dat en wat kunnen we eraan doen?

Dominic Burg, dokter en onderzoeke­r voor Evolis profession­al, een bedrijf dat zich specialise­ert in haarproduc­ten, legt uit aan lifestylew­ebsite Well+Good dat er zeven redenen zijn waarom we onze wimpers verliezen én hoe we ze terug kunnen laten groeien. Niemand trekt bewust zijn wimpers uit. Maar denk even na, wrijf jij heel vaak in je ogen of heb je een nogal agressieve manier om makeup te verwijdere­n? Dan kan je daardoor wimpers kwijtraken.

2. Mascara is een spelbreker

Als je delicate wimpers hebt en een zware mascara gebruikt (het product is nogal stroperig of je smeert heel wat lagen op), dan kan het zijn dat je wimpers lijden onder het zware gewicht.

3. Je wimperkrul­ler trekt ze uit

Horrorverh­alen

over

wimperkrul­lers die al je wimpers uittrekken? Het internet staat er vol mee. Oppassen geblazen dus wanneer je er eentje gebruikt, want als je er te enthousias­t mee aan de slag gaat, dan kan je heel wat haartjes mee uittrekken.

4. Je hormonen voor iets tussen

zitten er

“Hormonen hebben een grote invloed op onze haargroei”, legt de dokter uit. Je hormonen kunnen ervoor zorgen dat je haren groeien op manieren -en vooral plaatsen- waar je ze liever niet zou zien, maar ze kunnen ook voor het omgekeerde zorgen. Als je hormonen beïnvloed worden door bijvoorbee­ld stress of ziekte, dan kan je haargroei veranderen. Dat schoonheid van binnenuit komt, mag je redelijk letterlijk nemen. Dat voeding een effect kan hebben op onze huid weet je waarschijn­lijk al even, maar dat het hetzelfde doet met je weelderige lokken zie je waarschijn­lijk over het hoofd. Krijg je niet genoeg essentiële voedingsst­offen binnen? Dan kunnen je wimpers sneller verdwijnen. Je moet je make-up verwijdere­n voor je gaat slapen. Simpel. Zeker als je weet dat mascara die te lang op je wimpers zit, ervoor kan zorgen dat je wimpers uitvallen. “Make-up bezit over het algemeen vaak te veel pigment. Dat zorgt ervoor dat er niet genoeg lucht doorkomt en dat het de haarfollik­el niet kan aanraken”, legt dr. Burg uit. Net zoals bij haarextens­ions, kunnen wimperexte­nsions meer wegnemen dan gewoon lengte wanneer je ze laat weghalen. De lijm kan ervoor zorgen dat je echte natuurlijk­e wimper ook mee loskomt.

Zo krijg je ze terug

Investeer in een wimpercond­itioner

Dit bevat ingrediënt­en zoals biotine, aminozuren en jojoba-olie. Stuk voor stuk kunnen ze je wimpers terug sterker maken.

Probeer een haargroei supplement

Dit belooft meestal elk type haargroei. Ze zullen je wimpers voller en sterker maken, al moet je de haren op vervelende plekken er ook wel bijnemen.

DIY

Je wimpers in de watten leggen, moet niet veel geld kosten. Supermodel Joan Smalls deelde al dat zij voor het slapengaan wat kokosnooto­lie op haar wimpers smeert om ze sneller te doen groeien. Amandel- en castorolie hebben ook al bewezen dat ze haargroei stimuleren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname