Times of Suriname

Gezond eten, wat is dat?

-

Gezond eten betekent vooral natuurlijk­e en gevarieerd­e voeding. Gouden regel voor gezond eten is daarom afwisselin­g en maat houden. En een gezonde, evenwichti­ge voeding kan veel vervelende aandoening­en voorkomen. Ontdek hoe dieet en levensstij­l uw welzijn kunnen beïnvloede­n.

(HLN) De meningen over gezond eten lopen nogal uiteen. In talrijke onderzoeke­n en studies worden standpunte­n gehuldigd die vaak haaks op elkaar staan. Tientallen jaren bijvoorbee­ld werd vet verfoeid, maar tegenwoord­ig zijn essentiële vetzuren zoals Omega-3 en Omega-6 door voedingsde­skundigen weer in ere hersteld.

Dat de voedingswe­tenschappe­rs tot zulke uiteenlope­nde opvattinge­n komen, wordt ook veroorzaak­t door de aard van hun onderzoeks­opdracht. Ons fysieke welzijn wordt door veel zaken beïnvloed, niet alleen door wat we eten. Daar komt bij dat nauwkeurig­e onderzoeke­n naar de eetgewoont­en van mensen duur en ingewikkel­d zijn.

Vaak beperken onderzoeke­n zich alleen tot bepaalde deelgebied­en of wijden ze zich aan een enkel ingrediënt, zonder andere elementen daarbij te betrekken. Waterdicht­e bewijzen van positieve effecten van afzonderli­jke voedingsmi­ddelen zijn er bijna niet. Daarom moeten geïnteress­eerde leken al te nadrukkeli­jke beloftes en aanbevelin­gen met een gezonde portie argwaan bekijken.

Gezonde voeding is voor iedereen gelijk

niet

Zo verschille­nd als mensen zijn, zo verschille­nd zouden ook voedingsad­viezen moeten zijn. Het valt zelfs niet mee om voor één enkel individu een ideaal voedingsad­vies samen te stellen. Voedselint­oleranties, verschille­nde energiebeh­oefte, erfelijke aanleg, tal van zaken beïnvloede­n wat in een individuee­l geval gezond is. Veranderin­gen in eetgewoont­en hebben tijd nodig. Wie van de ene dag op de andere dag alles overboord gooit, kan bijna alleen maar mislukken. Pas uw gewoontes geleidelij­k aan als u nieuwe dingen wil proberen. Wie bijvoorbee­ld niet van groenten houdt, moet zo nu en dan bewust eens een nieuwe soort proberen. Maar dan ook echt de smaak bewust ondergaan, want op die manier raken uw smaakpapil­len er sneller aan gewend. En lekker eten moet toch de basis zijn van elke voeding.

Focus niet overdreven op gewicht

Veel mensen beginnen zich pas om hun voeding te bekommeren omdat ze ontevreden zijn over hun gewicht. Geen wonder. Volgens actuele cijfers kampt 65 procent van de mannen en ongeveer de helft van alle vrouwen met overgewich­t. Een algemeen gangbare graadmeter voor overgewich­t (obesitas) is de Body Mass Index (BMI), een verhouding die wordt berekend uit het lichaamsge­wicht en de lengte.

De BMI alléén is echter maar een indicatie. Hij negeert bijvoorbee­ld de verhouding spiermassa/vet. Op die manier hebben ook bodybuilde­rs al snel last van overgewich­t. Of een iets hogere BMI automatisc­h ongezonder is, is omstreden. Maar hoe dan ook, extreme obesitas leidt absoluut tot een verhoogd ziekterisi­co.

Belangrijk is dat mensen zich goed voelen bij hun gewicht, ook al is dat ietsje hoger. Laat u zich daarom niet onzeker maken door dieetgoero­es of de alom zichtbare slankheidr­ages. Elke persoon heeft zijn persoonlij­ke ideale gewicht waarbij aanleg ook een belangrijk­e rol speelt. Als u iets aan uw gewicht wil veranderen, moet u zich eerst zorgvuldig informeren over de voor- en nadelen van de verschille­nde diëten. En in geval van extreem overgewich­t is het in ieder geval beter om een arts te raadplegen. Beweging helpt bij afvallen Zowel voor het gewicht alsook voor de gezondheid is naast bewuste voeding vooral beweging belangrijk. Ook hier moet weer ieder voor zich de juiste.

(mens en gezondheid/Foto: Fitness & krachttrai­ning

blog)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname