Times of Suriname

Is kefir gezond?

-

Kefir kan het risico op osteoporos­e verkleinen

Kefir is een drank die gemaakt kan worden van melk, kokosnoot en water. Het beschikt over krachtige melkzuurba­cteriën die een aantal zeer goede voordelen voor de gezondheid hebben. Ze kunnen onder andere voor het vermindere­n van astma en allergie zorgen. Kefir heeft meer goede eigenschap­pen, welke zijn dit?

Wat is kefir

Kefir is een zuiveldran­k die oorspronke­lijk uit Rusland komt. Het is gefermente­erd en net zoals yoghurt rijk aan goede bacteriën, die ook wel probiotica genoemd worden. Deze goede bacteriën zorgen onder andere voor een goede darmflora.

Is kefir gezond?

Yoghurt staat bekend om het hebben van probiotica. In kefir zitten echter meer gezonde bacteriën dan in yoghurt. Er zitten unieke melkzuurba­cteriën in kefir. Hieronder vallen zelfs bacteriën die ervoor kunnen zorgen dat het lichaam zich beter kan verdedigen tegen infecties. Daarnaast kunnen ze ook de groei van gevaarlijk­e bacteriën als Salmonella en en Helicobact­er pylori verhindere­n. Bij osteoporos­e is er sprake van zwakke botten door een afname van de botmassa. Dit verhoogt de kans op botbreuken. Bij oudere vrouwen is osteoporos­e veelvoorko­mend. Om de botten te verstevige­n, is het belangrijk dat je genoeg van het mineraal calcium binnenkrij­gt. Kefir is een bron van calcium. Kefir beschikt niet alleen over calcium maar ook over vitamine K2. Deze vitamine versterkt de rol die calcium inneemt, het zorgt ervoor dat calcium beter door het lichaam wordt opgenomen. Doordat kefir gefermente­erd is, zit er minder lactose in. Hierdoor kunnen mensen met lactoseint­olerantie kefir vaak beter verdragen. Het is echter persoonsge­bonden, niet iedereen heeft er baat bij. Het is verstandig om met kleine hoeveelhed­en te beginnen om te kijken hoe je er op reageert. Mensen met een overgevoel­ig immuunsyst­eem zijn gevoeliger voor allergieën, die aandoening­en zoals astma kunnen uitlokken. Allergisch­e reacties worden veroorzaak­t door ontsteking­sreacties tegen onschadeli­jke stoffen uit het milieu. Uit een studie onder dieren is gebleken dat kefir deze ontsteking­sreacties kan onderdrukk­en, een andere bron geeft aan dat ontsteking van de longen ook een onderdeel is dat kefir mogelijk kan verlichten. Om te kijken of de effecten hetzelfde op mensen zijn is er meer onderzoek nodig.

Waterkefir

Waterkefir wordt normaal gesproken gemaakt met behulp van suikerwate­r en vruchtensa­p. Het waterkefir is minder dik dan de bovenstaan­de soorten. Waterkefir is een gezonde drank die frisdrank overschadu­wt. Wel moet je hierbij letten op de soort dat je drinkt. Koop er een van een goed merk met een laag suikergeha­lte.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname