Times of Suriname

Hoe gezond is paksoi?

-

(mens en gezondheid/

Foto: OERsterk) Paksoi hebben we al lang in de schappen van de supermarkt of groentewin­kel liggen en toch is het niet echt heel erg bekend bij iedereen. We weten dat het gezond is, maar veel mensen weten niet wat ze er al mee kunnen met als gevolg dat lang niet iedereen het meeneemt met ‘de dagelijkse’ groenten. Hoe gezond is paksoi, wat kunnen we ermee en waar komt het vandaan?

Wat is de oorsprong van paksoi?

Paksoi (officieel Brassica Campestris), ook wel selderijko­ol genoemd, valt onder de koolsoorte­n en komt oorspronke­lijk uit China. Zo’n 5.000 jaar geleden is men in China begonnen met het cultiveren van paksoi.

Het is een langwerpig­e kool met witte bladstelen en groene bladeren. In Nederland kunnen we paksoi het hele jaar door eten en wordt dan ook in de Hollandse kassen verbouwd. Maar paksoi komt ook uit de landen in het Verre oosten, Israël en Spanje. Let wel op, de stengels moeten stevig zijn en de bladeren moeten er goed uitzien. In de koeling is paksoi een dag of drie goed te houden, maar koop je paksoi gesneden dan is het niet meer dan één dag goed.

Hoe pas je het toe?

De meeste mensen hanteren paksoi in de wok en roerbakken de kool. Maar paksoi is ook prima als een salade te verwerken, wel eerst even blancheren. Bovendien is het met veel verschille­nde zaken te combineren. Er worden nogal wat kwalificat­ies aan gehangen, maar het komt er op neer dat paksoi prima te combineren is in een gezond voedingspa­troon. Het beperkte aantal kilocalori­eën is mooi meegenomen.

Wat is er negatief aan?

Er zitten absoluut veel vitamines in paksoi en dat maakt het een prima groente. Echter, teveel paksoi is toch niet goed. Kankerbest­rijdende glucosinol­aten –die in paksoi zitten - kunnen namelijk gevaarlijk zijn, maar dan moet je er wel heel veel van eten én zeer frequent (denk aan een kilo of wat per dag). Maar als paksoi in het normale voedingspa­troon zit, met alle afwisselin­g die daarbij hoort, is er niets aan de hand en voegt het juist iets toe.

Tot slot

Eigenlijk is paksoi zoals zoveel groenten, als je het opneemt in een gevarieerd voedingspa­troon, een prima groente. Het heeft een iets afwijkende smaak en dat maakt het voor veel mensen een welkome afwisselin­g. Paksoi heeft als extra voordeel dat het op verschille­nde manieren klaar te maken is.

(mens en gezondheid/Foto:

Diana’s mooie moestuin)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname