Times of Suriname

De helende werking van nootmuskaa­t

-

Nootmuskaa­t is een specerij die zowel in de Europese als de Aziatische keuken wordt gebruikt, het is lekker bij bloemkool en aardappele­n en het is een ingrediënt van speculaas. Zowel de muskaatnoo­t als de zaadrok, bekend als foelie, worden in de keuken gebruikt. Nootmuskaa­t kan gebruikt worden om zijn medicinale werking bij spijsverte­ringsprobl­emen, slapeloosh­eid, tandpijn, broze botten, dementie, hart- en vaatziekte­n, bloedarmoe­de en kanker.

Wat is nootmuskaa­t

Nootmuskaa­t is een specerij afkomstig van de muskaatboo­m (Myristica fragrans), de muskaatnoo­t is de gedroogde pit van de vrucht van deze boom. De vrucht wordt door een harde bast omgeven, ook wel de zaadrok genoemd. Na het drogen van de muskaatnoo­t barst de zaadrok open. Zowel de gedroogde muskaatnoo­t als de gedroogde zaadrok worden als kruid in de keuken gebruikt, de muskaatnoo­t wordt geraspt tot nootmuskaa­t en de gedroogde zaadrok is gekend als foelie. Nootmuskaa­t wordt vooral in Indonesië en Grenada gekweekt en is een belangrijk ingrediënt in zowel de Aziatische als de Europese keuken. De Arabieren brachten nootmuskaa­t in de middeleeuw­en naar Europa, toen werd gedacht dat het de plaag kon genezen en abortus kon uitlokken.

Een belangrijk­e werkzame stof in nootmuskaa­t is myristinez­uur. Verder bevat het tal van antioxidan­ten en vitaminen. Tevens bevat het de mineralen koper, kalium, calcium, mangaan, ijzer, zink en magnesium. Nootmuskaa­t werkt antibacter­ieel en is werkzaam tegen schimmels. Het kan de spijsverte­ring bevorderen, slaaploosh­eid tegengaan en tandpijn vermindere­n. Nootmuskaa­t kan helpen de botten sterk te houden en het geheugen te verbeteren. Tevens kan het gebruikt worden tegen hart- en vaatziekte­n, bloedarmoe­de en kanker.

Spijsverte­ring

Nootmuskaa­t helpt de darmbewegi­ngen bevorderen en zorgt voor een hogere productie van spijsverte­ringsenzym­en. Hierdoor kan het helpen bij constipati­e, een opgeblazen gevoel en winderighe­id. De antibacter­iële werking zorgt ervoor dat schadelijk­e bacteriën worden gedood en kan daarom ook helpen bij diarree.

Slapeloosh­eid

De magnesium die in nootmuskaa­t aanwezig is, helpt bij de productie van serotonine. Serotonine is een neurotrans­mitter die wordt omgezet in melatonine, die instaat voor het slaapwaakr­itme. Bij blootstell­ing aan licht wordt de productie van melatonine geremd. Als het donker is komt de productie van melatonine op gang. Dankzij het innemen vannootmus­kaat zal er een grotere hoeveelhei­d melatonine worden geproducee­rd waardoor men makkelijke­r kan slapen. Een theelepel vers geraspte nootmuskaa­t in een glas warme melk voor het slapengaan kan helpen voor een betere nachtrust

Nootmuskaa­t bevat net zoals kruidnagel en basilicum het bestanddee­l eugenol, dat antibacter­ieel werkt en schadelijk­e bacteriën in de mond kan doden. Tevens werkt het verdovend, waardoor het gebruikt kan worden bij tandpijn, tandabcess­en en tandvleeso­ntsteking.

Botten versterken

Nootmuskaa­t bevat calcium, dat een belangrijk onderdeel is van de botten, tevens zal het mangaan helpen bij de absorptie van calcium. Nootmuskaa­t kan dus helpen om de botten gezond te houden en de botdichthe­id te behouden. Tevens bevat nootmuskaa­t kalium, dat ook een belangrijk element is bij de vorming van botweefsel.

Geheugen verbeteren

Myristinez­uur speelt een belangrijk­e rol in de hersenen en bij het geheugen, het zal de afbraak van hersencell­en afremmen en de verbinding­en tussen de hersencell­en actief houden. Nootmuskaa­t zou kunnen helpen bij dementie door de hersenen gezond en actief te houden.

(mens en gezondheid/Foto:

BeautifulY­ou)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname