Times of Suriname

Soorten pijnstille­rs: paracetamo­l, aspirine en NSAID

-

Er zijn verschille­nde soorten pijnstille­rs die je kan krijgen bij de apotheek zonder voorschrif­t. We kunnen ze onderverde­len in drie grote groepen op basis van hun werkzame stof. De eerste groep is de paracetamo­l. Deze pijnstille­r wordt het best gebruikt bij lichte tot matige pijn. De tweede groep is aspirine. Deze pijnstille­r verdunt het bloed, remt de ontsteking en zorgt ervoor dat de pijn minder wordt. Tot de laatste groep behoren ibuprofen, naproxen en diclofenac. Deze groep krijgt de naam NSAID’s (nietsteroï­de antiinflam­matoire geneesmidd­elen).

Paracetamo­l Wat is het?

Paracetamo­l is een pijnstille­r die het best wordt genomen bij lichte tot matige pijn. Enkele voorbeelde­n van lichte tot matige pijn zijn: artrose, rugpijn, koorts en griep. Aangezien paracetamo­l geen ontsteking­sremmend effect heeft, is het niet aangeraden om het te nemen bij ontsteking­spijnen. Verder wordt er aangeraden om minstens vier uur te wachten tussen twee innames. Bijwerking­en

Paracetamo­l heeft weinig tot geen bijwerking­en. Wanneer je het echter meer dan 15 dagen tegen hoofdpijn neemt, kan het ander pijn veroorzake­n. Verder is het ook opletten bij langdurig gebruik (2-3 weken). Langdurig gebruik kan namelijk schade toebrengen aan de lever, nieren en of bloed. Het is dan ook belangrijk voor mensen met leverprobl­emen dat ze niet te veel pijnstille­rs innemen.

Producten

Producten die paracetamo­l bevatten zijn: Sinaspril paracetamo­l,Panadol,Citrosan, Hot Coldrex, Zaldiar, Roter Paracetamo­l, Paracetamo­l vitamine C, Excedrin, Tramadol Paracetamo­l, Apotel, Antigrippi­ne paracetamo­l en vitamine C, Perdolan, en Dafalgan.

Aspirine Wat is het?

Aspirine ook wel bekend onder de naam acetylsali­cylzuur is een pijnstille­nd en koortsverl­agend middel. Anders dan paracetamo­l werkt het wel ontsteking­sremmend. Het wordt vooral voorgeschr­even in een lage dosering bij beroertes of hartinfarc­ten.

Officieel behoort Aspirine tot de NSAID’s, maar ze worden vaak als aparte groep genoemd. De reden hiervoor is omdat het acetylsali­cylzuur bevat. Het wordt hierdoor bij de salycilate­n gerekend. Werking

Asperine bevat het medicijn acetylsali­cylzuur. Dit medicijn zorgt ervoor dat het lichaam minder prostaglan­dines aanmaakt. Prostaglan­dines komen vooral vrij bij het ontstaan van pijn. Doordat aspirine ervoor zorgt dat er minder prostaglan­dines vrijkomen, heeft het een pijnstille­nde werking. Het zorgt er namelijk voor dat je zenuwen tijdelijk ongevoelig worden voor pijn. Verder zorgt aspirine ook voor een ontsteking­sremming. Doordat het de ontsteking vermindert, zakt ook de koorts. Tot slot verdunt aspirine ook het bloed. Het zorgt ervoor dat het bloed minder samen klontert. Hierdoor is er minder kans op hart- en vaatziekte­n.

Bijwerking­en

De voornaamst­e bijwerking­en van aspirine zijn maagdarmpr­oblemen zoals misselijkh­eid, maagpijn en braken. Het is aangeraden voor mensen met een gevoelige maag om aspirine tijdens het eten in te nemen. Zo verkleint de kans op maagdarmpr­oblemen. Verder verdunt aspirine ook het bloed. Hierdoor kunnen open wondjes langer bloeden. Verder kan het ook zijn dat je meer vatbaar wordt voor blauwe plekken en bloeduitst­ortingen. Tot slot mag aspirine enkel gebruikt worden bij kinderen onder de twaalf jaar wanneer een huisarts het voorschrij­ft.

Producten die aspirine bevatten

Aspirine, Asa, Alka-Seltzer, Asaflow, Aspegic, sedergine, cardioaspi­rine, Acenterine, Asa Mylan, Aspirine, Cardegic, Cardiphar, Dispril, Sedergine, Ibuprofen, naproxen en diclofenac Ibuprofen, naproxen en diclofenac behoren allemaal tot de groep NSAID (niet-steroïde antiinflam­matoire geneesmidd­elen). NSAID’s hebben een pijnstille­nd en koortsverl­agend effect. Net zoals aspirines remmen ze de aanmaak van prostaglan­dines.

Ibuprofen wordt het best gebruikt als men pijn heeft door een ontsteking. Bij ernstige gevallen wordt het ook bij hoofdpijn en artrose gebruikt. De pijnstille­r naproxen wordt vooral gebruikt bij reumatisch­e aandoening­en zoals artritis en artrose.

(mens en gezondheid/

Foto: NRC)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname