Times of Suriname

Moskou: einde INF maakt wereld gevaarlijk­er

-

RUSLAND - Als de Verenigde Staten uit het INFwapenve­rdrag stappen en nieuwe raketten ontwikkele­n, zal Rusland zich genoodzaak­t zien vergelijkb­are stappen te zetten. Dat zei de woordvoerd­er van het Kremlin, die ook stelde dat opzegging van het verdrag de wereld gevaarlijk­er kan maken.

Het zogeheten Intermedia­teRange Nuclear Forces Treaty (INF-verdrag) stamt nog uit de Koude Oorlog. De Amerikaans­e president Ronald Reagan en Sovjetleid­er Michail Gorbatsjov tekenden het akkoord in 1987. Het verdrag leidde tot de vernietigi­ng van projectiel­en met een bereik van 500 tot 5500 kilometer. Trump wil nu een streep halen door het verdrag. Hij stelt dat de Russen zich al jaren niet aan de afspraken houden. Amerikaans­e media berichten dat op de achtergron­d meespeelt dat de Chinezen niet zijn gebonden door het akkoord. Peking kan daardoor ongehinder­d een raketarsen­aal opbouwen. De Russische minister Sergej Lavrov zei volgens nieuwssite Sputnik dat de Amerikanen de opzeggings­procedure nog niet in gang hebben gezet. Hij stelde dat de positie van Moskou niet is gebaseerd op intenties, maar op duidelijke beslissing­en.

“Voor de EU is het INF cruciaal voor de Europese en mondiale veiligheid”, aldus een woordvoers­ter van buitenland­chef Federica Mogherini. De unie wil dat de VS en Rusland een constructi­eve dialoog voeren om het verdrag in stand te houden. Van Moskou wordt verwacht dat het de Amerikaans­e aantijging­en van een inhoudelij­ke reactie voorziet.

“Het INF droeg bij aan het einde van de Koude Oorlog en de nucleaire wapenwedlo­op. Het is een van de hoekstenen van de Europese veiligheid­sarchitect­uur”, aldus de woordvoers­ter. Dankzij dit verdrag zijn volgens haar aantoonbaa­r bijna 3000 raketten vernietigd, waarvan een deel met nucleaire lading.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname