Times of Suriname

“Politie schijnt niet te kunnen omgaan met beschermin­g vrouwen tegen geweld”

-

PARAMARIBO - De politie schijnt niet te kunnen omgaan met wetten die er zijn gemaakt om vrouwen te beschermen tegen gewelddadi­gheden. Die indruk heeft Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA). Met het recente geval waarbij een vrouw op brute wijze is ontvoerd en vermoord door haar ex-geliefde is de discussie over de beschermin­g van vrouwen wederom opgelaaid in het parlement. Op internatio­nale rangschikk­ingen krijgt Suriname ook geen schoonheid­sprijs als het gaat om femicide.

“We hebben twee wetten hier, huiselijk geweld en ook de wet op belaging, maar we krijgen nog steeds rapportage­s dat sommige politieage­nten er blijkbaar niet mee weten om te gaan, omdat ze geen follow-up bieden aan de vrouwen die klachten geven”, zegt de parlements­voorzitter. Zij verwacht van de regering dat er trainingen worden verzorgd voor de politieorg­anisatie over hoe om te gaan met het vraagstuk van femicide. Zij mag rekenen op steun van DNA-ondervoorz­itter Melvin Bouva. Hij stelt voor dat er wetten worden aangescher­pt om nog meer beschermin­g te bieden aan vrouwen.

Patricia Etnel (NPS)

is niet onder de indruk van wat er de afgelopen jaren is gedaan om de positie van vrouwen te verbeteren en hen beter te beschermen. Zij merkt geen verbeterin­g, maar praat juist van verslechte­rde omstandigh­eden. “Vanaf 2015 vraag ik aan de regering wat er precies gedaan wordt om de positie van de vrouw in die Surinaamse samenlevin­g te versterken. Vanaf 2015 merken we eigenlijk als we kijken naar de begroting dat er heel weinig wordt gedaan aan genderbele­id en het versterken van de vrouw, versterken van het gezin. We merken de excessen in de samenlevin­g, het wordt alsmaar erger”, aldus Etnel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname